Tomáš Cebula mistrem ČR v kádru 52/2

8.5.2022

Šestačtyřicetiletý hráč klubu BC Havířov Tomáš Cebula se stal republikovým šampionem v kádru 52/2. Seniorský šampionát, v této disciplíně v pořadí již sedmašedesátý, se prvně konal v klubu TJ Nýřany. Ve finále proti hráči z Trutnova Michalovi Červenkovi se povedlo Tomášovi otočit nepříznivě se vyvíjející průběh ze stavu 143:54 na konečných 191:200 v osmém náběhu. Pro Tomáše je to jeho druhý republikový titul. Ten první získal v roce 2003 v Ústí nad Labem a to u příležitosti 50. ročníku MČR ve volné hře na malém stole.

Celkem devět hráčů se zúčastnilo letošního prvního republikového šampionátu jednotlivců na malém stole. Pozitivní zprávou bylo, že se o pořadatelství tohoto turnaje přihlásil klub Nýřany ze západu Čech. V Nýřanech se hrál republikový turnaj jen jednou. V roce 1998 se ale nejednalo o turnaj seniorské kategorie, nýbrž se zde odehrála republika kadetů ve volné hře. Z vítězství se tehdy radoval Slavomír Švancara z Havířova. 
Turnaj byl dvoudenní, hráči byli rozděleni do tří skupin po třech. Po skupinové části se z turnajem rozloučil pouze jeden hráč, protože následovalo čtvrtfinále. Jak skupinová, tak čtvrtfinálová fáze se hrála do 150-ti bodů na maximálně 15 náběhů.  
Pěkné výkony byly k vidění ve skupině A. Nejhorší vítězný výkon byl na 7 náběhů. Hned v úvodním kole turnaje porazil právě na tento počet náběhů Marián Kubiš domácího zástupce Jaroslava Šilhana. Nasazená jednička Tomáš Cebula pak oba své soupeře porazil shodně na 4 náběhy. Na Šilhana zahrál sérii 137 karambolů, vynechal dva body před koncem. A na Kubiše zápas dohrál sérií 113. Domácí Šilhan byl nakonec k neradosti domácích jediným nepostupujícím do čtvrtfinále. Na třetí pozici v tabulce měl nejnižší generální průměr. 
Ve skupině B si všichni hráči připsali po jedné výhře. V zápase klubových kolegů z Přerova nejprve porazil Martin Mirga Radka Slaměníka a to v poměru 150:114 na 11 náběhů. Radek ale posléze na stejný počet náběhů porazil Michala Červenku. V poslední zápase skupiny Michal věděl, že se potřebuje minimálně průměrově dostat nad Šilhana. Michal nakonec Mirgu porazil 150:68 na 7 náběhů a všichni hráči skupiny si zajistili postup do KO fáze turnaje. 
Ve skupině C hrál velmi dobře hodonínský Jaromír Kalábek. Plzeňského Hrušku porazil v poměru 150:84 na 9 náběhů. Proti Josefovi Florkovi z Trutnova dokonce čtyři náběhy ubral a zvítězil 150:65. Mira postoupil do KO jako dvojka s GP 21,42. Z druhého místa postoupil Vilém Hruška, který porazil 150:88 na 9 náběhů Florka. Florek sice bez bodu ale do čtvrtfinále postoupil na úkor Šilhana. 

Florek tedy postupoval do čtvrtfinále jako poslední osmý hráč. Narazil tak na favorita Cebulu, který nezaváhal a zvítězil 150:70 na 7 náběhů. Dramatičtější byl zápas mezi Kalábkem a Slaměníkem na vedlejším stole. Dlouho to vypadalo na výhru hráče z Hodonína. Vedl již 133:86. Avšak dohrávka požadovaného limitu mu trvala až příliš dlouho. Ve 14. náběhu vynechal 12 bodů před koncem. A přišel trest. Slaměník zápas sérií 42 dohrál a vývoj dokonale otočil. 
Podobnou dohrávku předvedl Michal Červenka. Ten za nepříznivého stavu 105:90 dohrál sérií šedesáti bodů zápas Martinovi Mirgovi. V posledním čtvrtfinálovém zápase plzeňských hráčů Kubiše a Hrušky byla k vidění taktéž velká bitva. Hráč Sokola Plzeň Kubiš se díky sérii 52 vrátil do zápasu a ujal se vedení 123:102. Hruška z Petřínu Plzeň nízkými ale pravidelnými sériemi neustále tlačil na svého soupeře. V deseti nábězích zápasu neudělal ani jednu čáru. Na sérii Kubiše reagoval sériemi 19-10-19 a radoval se z postupu do semifinále po výsledném skore 137:150. 

Nedělní finálový den se hrálo již do dvě stě bodů. Z postupu do finále se radovali papíroví favorité. Cebula smetl Hrušku 200:20 na 6 náběhů. Tomáš zahrál ve 3. náběhu sérii 110. Do vysokého vedení se velmi záhy dostal také Michal Červenka nad Radkem Slaměníkem. I přes nepovedený závěr si náskok chvílemi okolo 120-ti bodů utéct nenechal a nakonec zvítězil 200:96 na 11 náběhů. 

Finálové více jak dvě a půl hodiny dlouhé drama nakonec na svoji stranu zvrátil Tomáš Cebula. Po Michalově sérii 75-ti bodů v 5. náběhu by na Tomášovo vítězství vsadil málokdo. V ten moment se trutnovský hráč dostal do vedení 143:54. Tomáš ale zahrál po sobě série 26-40-33. Stav byl najednou 162:153. V ten moment ale Michal reaguje. Je v sérii, má na svém kontě téměř 30 bodů, devět bodů chybí do konce a navíc má koule ve třetině mimo pole, hraje vložku. Trestuhodně mu nedojíždí koule a nechává luxusní pozici pro svého soupeře. Záznam momentu. Tomášova série není z kategorie skvostných. Nicméně trefuje bod po bodu a i přes pár krizových momentů se mu povede zápas sérií 47 bodů dohrát. 

Tomáš Cebula tak vybojoval vítězství na republikovém šampionátu v kádru 52/2. Je to jeho první titul v této disciplíně a celkově tak druhý republikový titul. Ten první v roce 2003 získal bez ztráty bodu ve volné hře. Hrály se pětistovky a Tomáš v pěti zápasech potřeboval celkem 13 náběhů = GP 192,3.Letošní ročník kádru 52/2 Tomáš vyhrál s GP 29,31. Dosáhl tak o třídu lepšího výkonu než zbytek startovního pole. Michal Červenka zahrál GP 17,62.
Poděkování patří pořádajícímu nýřanskému klubu. Jen více turnajů republikové úrovně v menších klubech. 

Výsledky zápasů turnaje
Livescore
Konečné pořadí
Youtube kanál Nýřan

Fotogalerie turnaje

Další top zprávy

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Další zpravodajství

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Novinky z ostatních sekcí