Marek Faus potřetí mistrem Evropy v týmech

16.3.2020

Dvanáctý ročník Mistrovství Evropy týmů v technických disciplínách hostilo podruhé v řadě francouzské město Douarnenez. Tamní billiardový klub již podruhé obhajoval triumf z evropského týmového šampionátu. A byl znovu úspěšný. V minulých dvou sezonách v sestavě Swertz-Soumagne-Le Deventec. Letos došlo díky suspendaci Pierra Soumagne ke změně v sestavě, ve které ho nahradil Marek Faus. Finálový den byl díky koronaviru opravdu zvláštní. Domácí ale i bez tradiční početné divácké podpory byli nejsilnější a ve finále porazil další francouzský tým Oissel v poměru 4:2. 

V tradičním formátu šesti družstev se odehrál již 12. ročník tohoto evropského šampionátu, který byl v letech nedávných tak úspěšný i pro naši federaci. Tým BC Vítkov se stal v letech 2015 a 2016 evropským šampionem. Až v roce 2017 cestu za zlatým hattrickem zastavila německá Bochum. Český tým v roce 2015 po čtyřech letech přerušil skvostné tažení pětinásobného šampiona této soutěže holandského týmu Etikon. A nyní v roce 2020 to vypadá, že se hledá hlavní vyzyvatel pro Francouze z Douarnenez.
Lednová kvalifikace hraná o pět postupových míst (Douarnenez byl jako obhájce titulu nasazen přímo do finále) dopadla dost neslavně. Osm přihlášených týmů bylo rozděleno do dvou skupin po čtyřech. Avšak skupina v Bochumi se díky odřeknutí týmů Ronchin a Elda na poslední chvíli vůbec neodehrála. Bochum a Oissel tak bez boje postoupili do finále. Ze druhé skupiny postoupili tři týmy ze čtyř – Vic, Soissons a BC Hilden. Reflektuje to tak situaci technických disciplín na mezinárodní úrovni. Kluby těžce shánějí finance na pokrytí nákladů těchto týmů.
Nicméně obsazení finálového turnaje bylo v podstatě až na německý tým BC Hilden velice kvalitní. Ve skupině A se utkali domácí Douarnenez, Oissel a Hilden. Skupina B byla velmi nabitá – z trojice Soisson, Vic a Bochum musel z kola někdo ven. Hrály se klasicky disciplíny kádr 47/2 (250), kádr 71/2 (200) a jednoband (120).
Skupinu A vyhrálo domácí Douarnenez. Ve prvním velmi těsném utkání porazili domácí další francouzský tým Oissel. Raymund Sertz porazil Williho Gérimonta 250:186 na 5 náběhů. Skore srovnal Xavier Gretillat. Ten porazil Marka Fause 200:140 na 7 náběhů. Velice dobrý výkon od obou hráčů byl k vidění v jednobandu. Nakonec k radosti domácích zvítězil Le Deventec o osm bodů na 8 náběhů nad Johannem Petitem. V ranním sobotním utkání Douarnenez přejelo BC Hilden v poměru 6:0. Swertz zahrál malý kádr na 2 náběhy, Marek velký kádr na 5 náběhů a Le Deventec jednoband na 12 náběhů. Postup z druhého místa si vcelku bez problémů zajistilo Oissel. Přesvědčivé výhry Gérimonta a Gretillata v kádrech rozhodly o postupu francouzského týmu. Malou útěchou pro Hilden byla výhra na 12 náběhů Thomase Wildförstera nad Petitem v jednobandu. 
Vývoj skupiny B poznamenala neúčast tradiční opory Thomase Nockemanna v barvách týmu z Bochumi. Náhradník Berger na tuto úroveň nestačí a tak měl Ludger Havlik se Samem Van Ettenem složitou práci. V prvním utkání se silnými Španěly prohráli 4:2. Havlik proti minulým letem hrál kádr 47/2 a byla na něm vidět jistá nejistota. Esteve Mata ho porazil 250:136 na 5 náběhů. Raúl Cuenca bez větších obtíží porazil Bergera 200:60 na 7. Joan Espinasa ale podlehl mladému van Ettenovi v poměru 120:79 na 10 náběhů. Sam hrál již pošesté za tým z Bochumi. Poprvé hrál jednoband. A je to hlavně dáno faktem, že letos se vůbec nezúčastnil kádrových národních šampionátů. Hrál však nedávné holandské mistrovství v jednobandu, na kterém obsadil s GP nad 8 konečné třetí místo. Španělé svůj postup do čtvrtfinále stvrdili hned proti francouzskému týmu Soissons. A znovu díky velesilné dvojici Mata-Cuenca. Estéve zahrál malý kádr na 2 náběhy (soupeř Dessaint nezahrál strk) a Raúl velký kádr na 3 náběhy. Stav korigoval Alain Remond, když porazil 120:81 na 17 náběhů Espinasu. Soissons si ale postup do semifinále zajistili v poslední utkání sobotního dne, když porazili Bochum v poměru 4:2. Havlik dokázal porazit Dessainta v malém kádru na 3 náběhy. Tlak tak byl na van Ettenovi. Zápas s Remondem v jednobandu se ale vyvíjel od počátku v neprospěch holandského hráče. Remond nakonec zvítězil po výborném výkonu 120:26 na 8 náběhů. Postup zajistil Careaux po výhře 200:112 na 11 náběhů nad Bergrem.  

V sobotu ještě vše v Douarnenez probíhalo „normálně“. V neděli byl ale i zde vyhlášen stav nouze a tak všechny veřejné místa musely zavřít. Naštěstí má rodina Le Deventeců, která vede místní kulečníkový klub, dobré vztahy s radnicí a tak se souhlasem starosty se mohl bez veřejnosti turnaj dohrát. Nehrálo se dle časového harmonogramu, utkání následovaly ihned po sobě. Po celou dobu ale ve vzduchu visel vykřičník. V momentu potvrzení nákazy by se turnaj samozřejmě okamžitě ukončil. 
Atmosféra finálového dne byla opravdu zvláštní. Ale předvedeným výkonům to vůbec neuškodilo. Hned v prvním semifinálovém utkání potvrdil svoji extratřídu Raymund Swertz a za zhruba 30 minut dohrál malý kádr na drc. Stroj 🙂 Tato výhra dávala velké šance domácím na další postup do finále. Tíha okamžiku se ale postupem času svalila na Marka Fause. Le Deventec totiž v jednobandu výrazně prohrával s Remondem. Marek nabídl velkou šanci svému soupeři Careaux za stavu 92:95. Olivier ale situace, kdy měl koule ve třetině u sebe nevyužil. Marek vycítil šanci a povedlo se mu zápas v pravý moment sérií 105 bodů dohrát. Tato finální série tak rozhodla o celkové výhře domácího týmu. Remond již pouze korigoval na konečných 4:2 po výhře 120:68 na 12 náběhů. 

Fantastický výkon podal ve finálovém dnu Xavier Gretillat. V zápase ve velkém kádru proti Raúlovi Cuencovi začal, neudělal chybu a dohrál sérií 200 v 1. náběhu ! V malém kádru se o vedení přetahovali Gérimont s Matou. Vše ale záhy vyřešil Petit, který porazil v jednobandu Joana Espinasu 120:71 na 15 náběhů. Zápas v malém kádru tak byl za stavu 147:117 pro Gérimonta v 6. náběhu ukončen.  

Do finálového utkání znovu skvostně vstoupil Xavier Gretillat. Švýcar se stejně jako v semifinálovém zápasu dostal do série v prvním náběhu. Nakonec zápas nedohrál, ale série 152 bodů byla v zápase s Markem Fausem rozhodující. Marek v prvním náběhu vynechal, Gretillat hned zápas ve druhém náběhu ukončil. 400 bodů na 3 náběhy, sečtená série 352 bodů = tomu se dá jen těžce vzdorovat. Skvělý výkon od Švýcara, který byl v průběhu Vánoc na dovolené v Praze. V malém kádru se ale díky sérii 165-ti bodů ve třetím náběhu dostal do vedení 199:8 Raymund Swertz nad Willy Gérimontem. V náběhu následujícím Holanďan zápas sérií 51 bodů ukončil. Rozhodoval tak jednoband. A byl to zápas jako řemen. Vysoká úroveň a tedy opravdové grand finále celého turnaje. Johan Petit se dostal po 7. náběhu do vedení 85:104 nad Le Deventecem. Situace se ziskem třetí triumfu v řadě pro Douarnenez začínala být kritická. Le Deventec ale ukázal své kvality a zejména psychickou odolnost. V tento moment vytáhl sérii. Vypadalo, že zápas 35-ti bodů dohraje. Nedal však poslední bod. Hrál buzar a svoji kouli měl blízko mantinelu, od kterého hrál. Petit ale nabídnuté šance nevyužil a minul. Le Deventec zápas posledním bodem dohrává. Soupeř ale má k dispozici dohrávku. Zahrává skvěle zahajovací strk. Avšak z dobré pozice se záhy dostane pryč a nakonec nedává pátý bod. 

Třetí celkové vítězství z 12-ti odehraných ročníků mistrovství Evropy klubových týmů v technických disciplínách si připisuje francouzský tým Douarnenez. V žebříčku vítězů se tak dostává před náš BC Vítkov. Francouzi tak před sebou mají již pouze holandský tým Etikon, který vyhrál celkem pětkrát. Třetí zlatá medaile z tohoto turnaje je to také pro Marka Fause. Po výhrách z let 2015 a 2016 v barvách BC Vítkova se nyní raduje v barvách francouzského týmu. Je to jistě velké vyznamenání Markových herních kvalit, že si právě jeho vybrali Francouzi do svého týmu jakožto velkou pomoc v boji o nejvyšší příčku. 

Výsledky zápasů turnaje
Záznamy zápasů

Další top zprávy

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Pohár Karla Lázničky

2.1.2024

V tradičním termínu 28.12. proběhl v herně BC Ponětovice 13. ročník kulečníkového turnaje Pohár Karla Lázničky.

Marek Faus pošesté vítězí v Bohumíně

10.12.2023

Čtyři ročníky čekal devětačtyřicetiletý Marek Faus na svůj další, v pořadí již šestý, triumf z tradičního Turnaje mistrů města Bohumína. Při příležitosti 19. ročníku turnaje, který se koná pravidelně v předvánočním čase a to od roku 2001, aktuální dvojnásobný evropský šampion v kádrech 47/2 a 71/2 porazil ve finále vítěze z roku 2018 Holanďana Michela van Silfhouta v poměru 4:2. Marek o svém celkovém vítězství rozhodl již po druhé disciplíně. Jak kádr 52/2, tak jednoband zahrál na 2 náběhy. Van Silfhout výhrou v trojbandu na 6 náběhů již pouze korigoval konečný stav.  

Jan Dvořáček podruhé mistrem ČR ve 5-pins

29.11.2023

Polovinu odehraných republikových šampionátů v disciplíně 5-pins vyhrál hráč ostravského klubu Jan Dvořáček. Při příležitosti čtvrtého ročníku porazil ve finále, hraném v jabloneckém klubu, jmenovce Václava Dvořáčka z Kladna v poměru 3:1 na sety. Stejné složení měl 2. republikový šampionát. V něm Honza otočil vývoj z 2:0 na konečných 2:3. Vývoj letošní ho finále byl odlišný. Vašek sice srovnal na 1:1. Koncovku třetího a čtvrtého setu lépe zvládnul Honza. Třetí místo obsadili obhájce titulu domácí Jan Hudák a kladenský Petr Markup.

Další zpravodajství

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Pohár Karla Lázničky

2.1.2024

V tradičním termínu 28.12. proběhl v herně BC Ponětovice 13. ročník kulečníkového turnaje Pohár Karla Lázničky.

Marek Faus pošesté vítězí v Bohumíně

10.12.2023

Čtyři ročníky čekal devětačtyřicetiletý Marek Faus na svůj další, v pořadí již šestý, triumf z tradičního Turnaje mistrů města Bohumína. Při příležitosti 19. ročníku turnaje, který se koná pravidelně v předvánočním čase a to od roku 2001, aktuální dvojnásobný evropský šampion v kádrech 47/2 a 71/2 porazil ve finále vítěze z roku 2018 Holanďana Michela van Silfhouta v poměru 4:2. Marek o svém celkovém vítězství rozhodl již po druhé disciplíně. Jak kádr 52/2, tak jednoband zahrál na 2 náběhy. Van Silfhout výhrou v trojbandu na 6 náběhů již pouze korigoval konečný stav.  

Pohár Karla Lázničky 

7.12.2023

Dne 28. 12. 2023 se v ponětovickém klubu uskuteční již 13. ročník o Pohár Karla Lázničky za účasti kulturních a sportovních osobností z celé ČR.

Novinky z ostatních sekcí