Kladno zahrálo 1,347 průměr družstva

3.3.2020

Sedmý hrací víkend Extraligy trojbandu rozhodl o prvních dvou místech tabulky. Dost také napověděl o vítězi soutěže, dramatický byl boj o 6. příčku tabulky, bylo k vidění plno velmi dobrých výkonů, vysokých sérií a jeden vůbec z nejlepších výkonů z pohledu generálního průměru družstva z utkání. 

Na programu bylo celkem sedm utkání. Osmé mezi Prostějovem a Jabloncem bylo předehráno již v minulém hracím víkendu a skončilo remízou 4:4. Na Žižkově odehrály oba tamní týmy po oba dny domácí utkání a tak začneme právě zde.


V sobotu v 10:00 nastoupilo žižkovské Áčko proti Kladnu B. Domácí vedoucí tým soutěže měl před tímto kolem náskok dvou bodů na druhé Kladno. V sobotu dobrou výchozí pozici v závěru soutěže potvrdili, když Béčko Kladna porazili jasně v poměru 8:0.
Kladenské Áčko odehrálo domácí utkání proti Havířovu a Porubě. Sobotní utkání s Havířovem bylo z pohledu domácích jasně nejlepší v celém průběhu soutěže. Za Kladno nastoupili obě německé posily. Domácí tedy v boji o první dvě příčky zaručující kvalifikaci na ME klubových týmů do Porta nic nepodcenili. Třetí Havířov a čtvrtá Poruba byli totiž stále ve hře o druhé místo. V prvním kole porazil Jan Aleš Laďu Starečka v poměru 40:18 na 36 náběhů. Velice dobře zahrál Markus Schönhoff. V zápase s Pavlem Starečkem zahrál ve 12. náběhu sérii 12 a ujal se vedení 11:26. Zápas ukončil čtyřmi body ve 25. náběhu. Stejně vysokou sérii zahrál Radek Novák v zápase s Miroslavem Bačou. Radek předvedl skvostný finiš. Po 22. náběhu byl stav 10:10. Ve 29. náběhu byl konec zápasu ! Radek zahrál mimo tří čar série 8-6-12-4. Posledních 30 bodů tedy zahrál na 7 náběhů ! Dlouho to vypadalo na jasnou výhru v poměru 8:0 pro domácí. Nakonec se ale vzepřel Ivo Gazdoš a zápas s Michaelem Puse otočil ze stavu 35:23 na konečných 39:40 na 28 náběhů. Ivoš zahrál posledních 17 bodů na 6 náběhů, dohrál sedmi body. Puse dvakrát nedal poslední bod. Hráči Kladna tak na 159 kvart potřebovali 118 náběhů, což činí konečný průměr týmu 1,347 ! Pouze jedenkrát v historii byl zahrán lepší výkon. A to konkrétně ve finálovém utkání MČR družstev z dubna roku 2009. Tehdejší tým SK Billiard centra Praha ve složení Boháč-Novák-Magnussen-Lohse porazil Porubu v poměru 8:0 a zahrál 160 kvart na 117 náběhů (zápis utkání). Dva náběhy tak chyběly Kladnu k překonání tohoto výkonu.
Záznamy zápasů
Schönhoff – Stareček P.
Aleš – Stareček V.
Novák – Bača
Puse – Gazdoš

Kulečníkový den na Žižkově pokračoval utkáním Béčka s Porubou. Béčko před tímto hracím víkendem ještě živilo teoretickou šanci zabojovat o konečné šesté místo, dostat se před Prostějov a vyhnout se baráži. Los posledních tří utkání byl ale proti žižkovskému týmu. Poruba, Havířov, Kladno. Nicméně hned vtom prvním došlo k velkému překvapení. V prvním kole hrál výborně Fouad Sibai. Ve 32. náběhu měl 35 bodů a nad Dvořáčkem vedl o 10 bodů. Závěrem se ale domácí hráč protrápil. Posledních 5 bodů dohrával dlouhých 23 náběhů. Dvořáček se bodově dotahoval, ale nakonec Fouďa svého soupeře o dva body porazil. Na vedlejším stole v závěru zápasu Ota Truksa otočil zápas s Jirkou Přečkem a zvítězil 29:33 na náběhy. 
Ve druhém kole se povedlo domácím hráčům zaskočit hostující favority. Vláďa Hambálek srovnal zápas s Radkem Hájkem ze stavu 33:24 na konečnou remízu na 55 náběhů. Náhradník Libor Bača využil trápení Pavla Domanského a zvítězil 40:36 na 71 náběhů. Béčko Žižkova si tak připsalo nečekané, o to ale důležitější dva body proti Porubě. Po tomto utkání se tak vrátili se tak do boje o 6. místo tabulky.

V neděli od 10:00 sehrálo Béčko Žižkova utkání s Havířovem a pokračovalo ve skvělém výkonu. Hned v prvním kole se povedlo urvat první bod. Ota Truksa porazil v poměru 40:30 na 47 náběhů Vláďu Starečka. Druhé vítězství přidal Fouad Sibai, který porazil Pavla Starečka 38:33. V ten samý moment hrálo v Prostějově Béčko Kladna. A případná remíza by hodně pomohla žižkovskému týmu, bodově by se žižkovští dostali právě před Prostějov. Tichý porazil Všetičku. Nicméně Korec prohrál o dva body s Adámkem a stav byl 2:2.
Béčko mělo ale vše stále ve svých rukách. Zapotřebí byla alespoň remíza. Bohužel v souboji Bačů odehrál velmi špatný zápas ten domácí. Mirek zvítězil na 57 náběhů. Vláďa Hambálek ale parádně bojoval s Ivem Gazdošem. A to i přes fakt, že Ivoš zahrál v 8. náběhu sérii 14-ti bodů a vedl 18:1 ! Začátek série v odkazu. Ivoš naštěstí pro domácí své tempo nevydržel a Vláďa měl prostor zápas zdramatizovat. Za stavu 35:21 zahrál Vláďa po sobě série 3-4-4 a stav byl najednou 36:32. Ve 36. náběhu přidal další čtyřku a prohrával pouze o dva. Ivoš ale ve 37. náběhu dvěma body dohrál. Vláďa z dohrávky udělal pouze jeden bod a nakonec tedy o tři body prohrál. 
A dle papírových předpokladů si prostějovští hráči Galíček s Dostálem pohlídali celkovou výhru svého týmu v poměru 6:2. Výhra Adámka tak byla pro prostějovské naprosto zásadní. Bodově se totiž na Béčko Žižkova dotáhli. Na svém kontě mají oba týmy 10 bodů. Avšak prostějovští mají o dvě jednotlivé výhry lepší skóre. Béčko Žižkova totiž hraje v posledním kole na Kladně proti Áčku. Tam se bude vítězit těžce. Prostějov hraje se žižkovským Áčkem. Drama o konečné 6. místo bude pokračovat, ale před posledním kolem mají velkou výhodu prostějovští.

Áčko Kladna se v utkání s Porubou dostalo po prvním kole do vedení v poměru 4:0. Jan Aleš porazil Jirku Přečka na 41 náběhů a Radek Novák Jana Dvořáčka na 26 náběhů. Radek tak o tomto hracím víkendu zahrál průměr 1,45. Ve druhém kole se ale domácí dostali do problémů. Radek Hájek šel do pauzy v zápase s Michaelem Pusem ve vedení 4:20 na 9 náběhů. Puse svému soupeři nedokázal sekundovat a Radek zápas sérií šesti bodů ve 24. náběhu ukončil. Na vedlejším stole se také o poznání více dařilo hostujícímu hráči. Pavel Domanský vedl nad Schönhoffem po 26. náběhu v poměru 13:24. Po 32. náběhu ještě hostující hráč vedl 20:28. Pak ale předvedl Markus Schönhoff skvostný finiš. Posledních 20 bodů dohrál na 4 náběhy ! Zahrál 5-1-11-3 !! Na tuto smršť nedokázal Pavel Domanský najít odpověď a prohrál 40:31 na 36 náběhů. Díky tomuto skvělému finiši německého hráče kladenský tým stále živil naděje na mistrovský titul.
Pohledy kladenských se tak upíraly na Youtube přenosy ze Žižkova, kde se od 15:00 odehrálo poslední utkání tohoto kola. Domácí tým BC Vítkov-Sokol Žižkov hostil nepříjemné soupeře z Jablonce nad Nisou. 
V prvním kole zvítězil Adam Kozák nad Janisem Ziogasem. Adam měl 10 bodů na 2 náběhy, 22 bodů na 13 náběhů. Závěr se mu nepovedl, ale zvítězil 24:40 na 44 náběhů. Neuvěřitelně vyrovnanou partii sehrál Marcel Dirn s Josefem Tichákem. Až za stavu 32:31 Marcel rozhodl sériemi 4 a 3. Nakonec vyhrál o 4 body na 56 náběhů. 
Ve druhém kole se na obou stolech zpočátku hráčům mnoho nedařilo. Martin Boháč se rozjel až po 20. náběhu a díky třem sériím 4 a čtyřem sériím 3 porazil Pavla Škopa 40:23 na 36 náběhů. Druhým zápasem se oba hráči protrápili. Adam Bača měl ještě na 26 náběhů 23 bodů. Pak ale v dalším průběhu přišla krize, díky které se Honza Hudák dostal zpět do hry. Adam pak za stavu 32:28 zápas definitivně rozhodl sérií šesti bodů a nakonec zvítězil 40:33 na 53 náběhů. 
Žižkovské Áčko tak v jarní části sezony neztratilo se skóre 44:4 ani bod a zásadně se přiblížilo zisku mistrovského titulu. Před posledním kolem má náskok dvou bodů nad Kladnem A a také lepší skóre. 21. března s Prostějovem tak stačí žižkovskému týmu vyhrát pouze jednu partii utkání a první místo již bude definitivně stvrzeno. V posledním kole se v přímém souboji o konečné třetí místo utká Poruba s Havířovem. Havířovští mají výhodu jednoho bodu. Poruba, tak potřebuje v domácím prostředí Havířov porazit. 

Výsledky zápasů
Průběžná tabulka
Průměrový žebříček soutěže

Další top zprávy

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Pohár Karla Lázničky

2.1.2024

V tradičním termínu 28.12. proběhl v herně BC Ponětovice 13. ročník kulečníkového turnaje Pohár Karla Lázničky.

Marek Faus pošesté vítězí v Bohumíně

10.12.2023

Čtyři ročníky čekal devětačtyřicetiletý Marek Faus na svůj další, v pořadí již šestý, triumf z tradičního Turnaje mistrů města Bohumína. Při příležitosti 19. ročníku turnaje, který se koná pravidelně v předvánočním čase a to od roku 2001, aktuální dvojnásobný evropský šampion v kádrech 47/2 a 71/2 porazil ve finále vítěze z roku 2018 Holanďana Michela van Silfhouta v poměru 4:2. Marek o svém celkovém vítězství rozhodl již po druhé disciplíně. Jak kádr 52/2, tak jednoband zahrál na 2 náběhy. Van Silfhout výhrou v trojbandu na 6 náběhů již pouze korigoval konečný stav.  

Jan Dvořáček podruhé mistrem ČR ve 5-pins

29.11.2023

Polovinu odehraných republikových šampionátů v disciplíně 5-pins vyhrál hráč ostravského klubu Jan Dvořáček. Při příležitosti čtvrtého ročníku porazil ve finále, hraném v jabloneckém klubu, jmenovce Václava Dvořáčka z Kladna v poměru 3:1 na sety. Stejné složení měl 2. republikový šampionát. V něm Honza otočil vývoj z 2:0 na konečných 2:3. Vývoj letošní ho finále byl odlišný. Vašek sice srovnal na 1:1. Koncovku třetího a čtvrtého setu lépe zvládnul Honza. Třetí místo obsadili obhájce titulu domácí Jan Hudák a kladenský Petr Markup.

Další zpravodajství

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Pohár Karla Lázničky

2.1.2024

V tradičním termínu 28.12. proběhl v herně BC Ponětovice 13. ročník kulečníkového turnaje Pohár Karla Lázničky.

Marek Faus pošesté vítězí v Bohumíně

10.12.2023

Čtyři ročníky čekal devětačtyřicetiletý Marek Faus na svůj další, v pořadí již šestý, triumf z tradičního Turnaje mistrů města Bohumína. Při příležitosti 19. ročníku turnaje, který se koná pravidelně v předvánočním čase a to od roku 2001, aktuální dvojnásobný evropský šampion v kádrech 47/2 a 71/2 porazil ve finále vítěze z roku 2018 Holanďana Michela van Silfhouta v poměru 4:2. Marek o svém celkovém vítězství rozhodl již po druhé disciplíně. Jak kádr 52/2, tak jednoband zahrál na 2 náběhy. Van Silfhout výhrou v trojbandu na 6 náběhů již pouze korigoval konečný stav.  

Pohár Karla Lázničky 

7.12.2023

Dne 28. 12. 2023 se v ponětovickém klubu uskuteční již 13. ročník o Pohár Karla Lázničky za účasti kulturních a sportovních osobností z celé ČR.

Novinky z ostatních sekcí