Dani Sanchez králem v Antalyi

24.2.2020

Fantastických dvanáct dnů prožil dlouhodobě nejlepší španělský hráč Daniel Sanchez. Dani nejprve se svým kolegou Rubénem Legazpim zvítězil na evropském šampionátu dvojic. O týden později si po přesně 1063 dnech připsal své 13. vítězství na turnaji světového poháru. Ve finále porazil do té doby na turnaji nejlépe hrajícího hráče Dicka Jasperse v poměru 50:35 na 28 náběhů. Sanchez se tak po více jak dvou letech vrací ve světovém žebříčku do chráněné TOP 14 a na dalších turnajích bude nasazen do hlavní fáze turnaje. Výhry věnoval svému otci, který zemřel na konci minulého roku. 

Již 184. turnaj světového poháru, první v letošní sezoně 2020, byl k vidění v uplynulém týdnu v tureckém letovisku Antalya. Do nové sezony vneslo UMB mnoho změn. Tou největší je jistě změna času na provedení strku. Z původních 40-ti vteřin se limit o deset vteřin zkrátil. S tímto se také změnil systém timeoutů. Nejenom, že přibyl jejich počet, ale hlavně jejich platnost byla automatická. Hráč tedy nemusí hlásit rozhodčími timeout, ten po vypršení třiceti vteřin naběhne automaticky. Samozřejmě pokud hráč nějaký má k dispozici. Dále se KO fázi turnaje nově hraje do 50-ti bodů a to bez vyrovnávacího náběhu. Pocity z nastavených změn byly rozporuplné. Zejména v náročné KO fázi je prostě ve vypjatých momentech 30 vteřin zatraceně málo a velmi to ovlivňuje výkon hráčů. Otázkou také je, zda 50-ti bodové zápasy na 30 a více náběhů neztrácí pro TV na svojí atraktivitě. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet na dalších turnajích. TOP hráči však ukázali velkou přizpůsobivost. 
Všechny změny ale zastínila válka. Válka dost nečekaná. A to mezi dvěma křídly firmy Kozoom International. Firma, která vlastní mediální práva UMB a přeprodává je zejména korejské TV stanice MBC sports+, je pro UMB nesmírně důležitá. Z financí za TV práva totiž UMB financuje price money na svých turnajích a také finančně vypomáhá samotným organizátorům. Kozoom International je z 50% vlastněná Kozoom Group a z dalších 50% Kozoom Korea. Dlouholeté partnerství mezi pány Bernardem Baudoinem, Xavier Carrem a Williamem Oh dostalo začátkem tohoto roku dost zabrat. William Oh (vlastník Kozoom Korea) totiž přišel s tím, že díky situaci na korejském trhu je třeba začít vysílat akce UMB zcela volně zdarma. To je však zcela proti dlouholeté myšlence prémiového účtu u Kozoom. Francouzská dvojice Baudoin-Carrer se tak proti korejskému spoluvlastníkovi ohradila a do začátku prvního World cupu nedokázali najít společnou řeč. William Oh si tak prosadil svou a celý průběh World cupu byl ke sledování volně zdarma na Youtube. To je však zcela zásadní rána pro francouzské vlastníky a také pro jejich prémiové abonenty, kteří byli nalákáni zejména na akce UMB. Diváci navíc velmi strádají díky úplné nemožnosti si přehrát zápasy zpětně. Bude tak velice zajímavé, jak se celá situace vyvine. Je to však nepříjemná zpráva pro UMB. A to zejména v roce, kdy Kozoom International končí smlouva o TV právech s korejskou TV stanicí MBC sports+. 

Početné zastoupení na letošním prvním World cupy měla česká federace. Celkem šest hráčů zasáhlo do bojů v tamním hotelu Limak Atlantis na domácích stolech Zeki. Do turnaje hned první den vstoupili tři naši hráči. Adam Bača se vyhnul domácímu soupeři a tak ze skupiny s Holanďankou a Němcem bez větších obtíží postoupil. Honza Hudák se protrápil prvním zápasem. Ve druhém o postup se sice výrazně zlepšil, ale v podstatě celý průběh dotahoval vedení tureckého soupeře Rahmeta. Honza prohrával již 27:17. Dokázal se ale přiblížit na 27:24. Turek ale ve 21. náběhu jako první dohrál a bylo jasné, že Honza v turnaji končí. Z dohrávky nakonec nedal poslední bod na remízu. Opravdu těžkého soupeře dostal Jarda Korec. Proti Turkovi Altuntaslar Jarda turnaj zahajoval. Turek zahrál zápas na 22 náběhů. Jarda pak předvedl ve druhém zápase proti sportovnímu řediteli UMB Rakušanu Herbertu Thuerovi svůj životní výkon. Do zápasu na TV stole vstoupil sérií pěti bodů. V 5. náběhu přidal sedmičku. Poté poměrně pravidelně trefoval. Až v 19. náběhu zápas čtyřmi body dohrál. Bohužel tato výhra mohla Jardu akorát povzbudit do dalších turnajů. Turek totiž Thuera porazil na 11 náběhů a postoupil jako dvojka celé před-před-před kvalifikace. 

V úterý do turnaje vstoupil také Radek Novák. Radek byl nasazen jako jednička a tak čekal na výsledek prvního zápasu mezi Jordáncem Awwadem a Turkem Dagdelenem. Velice vyrovnaný zápas skončil remízou na 29 náběhů. Radek tak nastoupil ke svému zápasu proti rozehranému domácímu hráči. Ten se díky sérii čtyřem bodů dostal do pauzy do vedení 13:21. Ve 20. náběhu již stav vypadal beznadějně. Radek prohrával 16:28. Turek ale předvedl čtyři minely. Radek zahrál ve 24. náběhu sérii pěti bodů. V součtu měl 23 bodů. V náběhu následujícím se Radek znovu dostal do série. Měl již šest a hrál poslední bod. Přitaženou obrácenou kvartu o kousek minul. Zahrál však silně a pro Turka na stole stála složitá pozice. Domácí hráč ale zahrál šestimantinelový buzar. Ten ale také nedopadl moc dobře. Povedlo se mu ale dobře prolíznout druhou kouli a zpět okolo stolu v rohu trefil karambol. V ten moment nastala pro Radka úplně nejhorší možná situace. Díky této dohrávce měl Turek na svém kontě tři body a Radek tak v posledním zápase skupiny neměl o co hrát. Jordánský soupeř ho porazil a nakonec skupinu až díky vyšší sérii než měl Turek vyhrál. Adam Bača měl znovu snadné soupeře a jak Němce Spružinu, tak domácí hvězdu Gulsen Degener porazil a postoupil do před-kvalifikace. 
V ní se do turnaje zapojili i naši dva zbývající hráči. Ivo Gazdoš a Jan Aleš, který na svůj start na World cupu čekal od pátku, kdy pro něj a Martina Boháče skočil evropský šampionát dvojic. Ivoš sehrál první zápas s domácím hráčem Yavuz. Ten měl již za sebou čtyři odehrané zápasy s průměrem okolo 1,4. Je to samozřejmě ohromná výhoda být rozehraný. A Ivoš než se rozkoukal, tak prohrál v poměru 13:30 na 19 náběhů. Postup se zdál býti utopií. Ivoš navíc ve druhém zápasu proti silnému a známému Dánovi Sorensenovi čelil velkému náporu na začátku zápasu. Dán se po 8. náběhu dostal do vedení 19:8. Bezvýchodná situace ? Sorensen úplně přestal hrát a Ivoš začal sázet bod za bodem. 4x dva, 2x tři a zejména série osmi bodů. Posledních 22 bodů dohrál Ivoš na 10 náběhů. Sorensen zahrál ve zmíněném úseku pouze 4 body. Výhra na 18 náběhů a navíc cenný skalp vrátila Ivoše do hry o postup. Potřeboval, ale výhru Sorensena na 28 a více náběhů. Plus by musel Turek hrál pod 0,8. Nakonec chybělo pět náběhů. Sorensen zvítězil na 23 náběhů a postoupil do kvalifikace. Nám dobře známý Turek Altuntaslar byl prvním soupeřem Honzy Aleše. Honza do zápasu vstoupil nebojácně a po 9. náběhu vedl 13:16. Ale stala se ta nejhorší možná věc. Rozehraný Turek zahrál ve 12. náběhu do pauzy sérii 10 bodů. Ujal se vedení 24:16 a to již do konce zápasu nepustil. Zápas ukončil v 16. náběhu. Honza měl na svém kontě 22 bodů. Honza měl tedy ve druhém zápase se Švédem Nilssonem složitou pozici. Musel zvítězit a to navíc na maximálně 18 náběhů a Nilsson by musel hrát maximálně 1,4. Avšak průběh zápasu napovídal, že výkon na 18 náběhů není reálný ani z jedné strany. Oba hráči se pohybovali okolo 1 průměru. Poté spadli o pod tuto hranici. Nilsson šel ve 33. náběhu ke stolu a měl pouze 23 bodů. Honza nedal v předešlém náběhu poslední bod. Švéd tak byl na pokraji vyřazení. V turnaji se zachránil sérií sedmi bodů. Honza sice zápas zremizoval, ale pro Nilssona zisk tří bodů znamenal postup do kvalifikace. Podobně se v turnaji zachránil Adam Bača. Ten v prvním zápase s Rakušanem Mauerem šel ve 30. náběhu na dohrávku. Musel dělat rovněž sedm bodů. Parádní sérií zápas zremizoval a jeho šance na postup do kvalifikace stále žila. Rakušana ze hry o postup vyřadil jordánský mistr Abu Tayeh, když zvítězil na 34 náběhů. V zápase o postup musel Adam svého jordánského soupeře porazit. Avšak nebyl to z jeho strany na TV stole výkon, který by ho opravňoval postoupit do závěrečné fáze kvalifikace. Pozice se mu častokrát zavíraly a po jedničkách se hraje těžce. Jordánec dokonale využil tří perfektních nabídnutých pozic. Z obrácených kvart třikrát vytěžil sérii šesti bodů a to rozhodlo celý zápas. Ve 24. náběhu právě šesti body zápas dohrál. Zápas, který bude Adam jistě dlouho mrzet. Soupeř to byl hratelný a postup do kvalifikace by byl nad očekávání.  

V závěrečné fázi kvalifikace zářil Švéd Nilsson. Hned v prvním zápase porazil Korejce Jeonga 40:28 na 11 náběhů. Oba zahráli 15 sérii. Nilsson sice prohrál ve druhém zápase s D.A.C. Nguyenem, ale s průměrem 2,166 postoupil z prvního místa. Druhý Jeong postoupil s GP 1,837 jako lucky looser. Třetí vietnamský hráč v turnaji skončil s průměrem 1,755 ! Ještě lepší byl Dani Sanchez. Povzbuzen triumfem na ME národních dvojic nejprve fantasticky otočil zápas s krajanem Masem a zvítězil na 17 náběhů. Poté porazil na 18. náběhů Jordánce Abu Tayeh. Sanchez vyhrál skupinu s GP 2,285. Se třemi body a GP 1,777 vyhráli skupinu známí Korejci Jung Han Heo a Sung Won Choi. Nad 1,7 hráli Japonec Mori a Vietnamec Quoc Nguyen. Přes 1,6 Belgičan Roland Forthomme, Korejec Seo, Turek Salman. Jako první lucky looser postoupil do hlavní fáze Francouz Jerome Barbeillon. Francouze a Korejce Jeonga do hlavní fáze doprovodil jako poslední lucky looser Vietnamec Dinh Nai Ngo. 

K 17-ti nasazeným hráčům tak sítem kvalifikačních kol postoupilo 15 hráčů. Formát hlavní fáze zůstal stejný a tak 32 hráčů bylo rozdělených od osmi skupin po čtyřech. Skupinu A vyhrála světová jednička Dick Jaspers. V prvním zápase otočil vývoj s Vietnamcem Ngo a vyhrál 40:30 na 13 náběhů. Jaspers poté porazil Moriho na 15 náběhů. V závěrečném zápase si sice zkazil průměr daleko nad dva. Ale třetí výhrou na 32 náběhů a GP 2 rovných stvrdil postup do osmifinále. Ngo postoupil z druhého místa s GP 2,619 ! Kolumbijce Gonzalese porazil na 16 náběhů, Japonce Moriho dokonce na 13 náběhů. Ve třech čtyřicítkách tak odehrál pouze 42 náběhů ! Ze skupiny B postoupili zkušení borci Zanetti se Sanchezem. V posledním zápase skupiny odehráli vzájemný zápas. Ital vyhrál na 16 náběhů v poměru 40:32. Dani hrál průměr přes dva. Kdyby ale Korejec Jeong porazil v posledním zápase domácího Ceneta, tak by postoupil na Sanchezův úkor. Z Céčka postoupili Jae-Ho Cho a Torbjorn Blomdahl. Oba hráli okolo dvou průměr. Třetí místo obsadil Francouz Barbeillone, čtvrtý byl domácí Capak. V Déčku hráli všichni hráči okolo 1,5 průměr. Na posledním místě překvapivě skončil Eddy Merckx. Třetí byl Nilsson. Se dvěma výhrami ze skupiny postoupili Martin Horn a Quoc Nguyen. Korejské přesile čelil ve skupině E Belgičan Roland Forthomme. Mrzet ho bude zejména jeho první zápas proti Myungovi Woo Cho. Vedl již 23:6. Nakonec prohrál o dva body na 22 náběhů. Forthomme stejně jako Cho a Heang Jik Kim dosáhli na dvě výhry. O postupu tak rozhodoval průměr. Skupinu vyhrál Kim s 1,95. Druhý byl maldý Cho s GP 1,9 a třetí místo obsadil a tedy nepostoupil Forthomme s GP 1,710. Jung Han Heo nevyhrál ani zápas. Zahrál však GP 1,591. V Efku ale vládli Turci nad Korejci. Skupinu bez porážky vyhrál Tasdemir, který obhajoval triumf z Antalye z loňské sezony. Druhé místo obsadil Coklu, který v přímém boji o postup porazil Korejce Seo 40:17 na 16 náběhů. Poslední místo obsadil jediný korejský mistr světa Sung Won Choi. Ve skupině G zase vládli Asijaté. Stále více na sebe upozorňuje Jun Tae Kim. Skupinu vyhrál bez ztráty bodu s GP 1,690. Zbylí hráči dosáhli na jednu výhru a tak rozhodoval průměr. Ten měl nejlepší Vietnamec Tran. Zahrál GP 1,975. S turnajem se tak rozloučili domácí Salman a Francouz Bury. A konečně v poslední skupině G zvítězil Semih Sayginer. Ten zahrál v zápase s Vietnamcem Do Nguyenem vůbec nejvyšší sérii celého turnaje. Na 9 náběhů měl 11. Na 13 náběhů měl 40 ! A to zejména díky sérii 17 v 10. náběhu. Druhé postupové místo si zajistil málo známý Vietnamec Tran Thanh Tu Nguyen. Pokračovala tak jeho spanilá jízda turnajem. Začal totiž již v úterý v před-před kvalifikaci. 

Sobota a zápasy do 50-ti bodů. To byl den Dicka Jasperse. Osmifinálový pavouk svedl Jasperse proti dalšímu Vietnamci Tranovi. Dick měl na svém kontě na 5 náběhů pouhý bod. V náběhu 15. však podával ruku svému soupeři. Ve zbylých nábězích již nevynechal, dvakrát zahrál jeden bod. Jinak 2-2-3-4-6-8-10-12. Neskutečná kadence !!! Zbylé zápasy první session osmifinále byly dohrány na 31 a 32 náběhů. Na turnaji skvěle hrající Ngo vyřadil v poměru 50:40 Němce Horna. Snová jízda Vietnamce T.T.T. Nguyena pokračovala. Sayginerovi oplatil porážku ze skupiny a zvítězil 50:31. K radosti domácího publika v turnaji pokračoval Murat Naci Coklu, který vyřadil Jae Ho Cho. 
Ve druhé osmifinálové session nejlépe zahrál Quoc Nguyen. Ten vyřadil obhájce titulu Tayfuna Tasdemira o 13 bodů na 23 náběhů. Heang jik Kim stejně jako ve skupiněm tak i v KO pavouku porazil mladého Myng Woo Cho. Tentokrát 50:42 na 28 náběhů. Dani Sanchez vyřadil dalšího Korejce Jun Tae Kima v poměru 50:38 na 31 náběhů. A konečně souboj legend vyhrál Blomdahl. V zápase se Zanettim zahrál v 5. náběhu sérii 10 a v 9. náběhu dokonce sérii 14 !!! Na svém kontě tak měl 37 bodů a vedl o 25 ! Závěr se mu však vůbec nepovedl a Zanetti nakonec prohrál o sedm bodů na 26 náběhů.

Odpoledne se pokračovalo čtvrtfinálovými zápasy. Jaspers byl nezastavitelný ! V zápase s Ngo zahrál dokonce tři série 10 +. V 6. náběhu 12 a v 10. a 11. náběhu dokonce po sobě dvakrát 10 ! Jaspers již vedl 42:5 ! Zápas dohrál ihned sériemi 5 a 3. Výkon na 13 náběhů byl nejlepším na turnaji. V součtu sobotního dne zahrál Jaspers 100 bodů na 28 náběhů. Průměr 3,571. Tady je krásně vidět co dělají série. Protože v pěti nábězích zahrál 54 bodů – 3x 10, 2x 12. Až ve čtvrtfinále skončila pouť Vietnamce T.T.T. Nguyena. Na dalšího domácího hráče již nevyzrál a s Coklu prohrál 50:45. 
Ve druhé session porazil Heang Jik Kim o 10 bodů na 34 náběhů Quoc Nguyena. Fenomenální úvod měl zápas Blomdahl – Sanchez. Švéd zahrál z výkopu sérii 14. Na 3 náběhy měl 19. Sanchez ale zahrál v 5. náběhu 10. Po 6. náběhu byl stav 20:20. Blomdahl poté zahrál ještě v 9. náběhu sérii osmi bodů. Pak se ale zastavil a Sanchez zápas postupně otočil. Za stavu 41:42 zahrál Španěl po sobě série 4 a 4. 

Jaspers zdál se býti nezastavitelný. V nedělním semifinálovém zápase zahrál za stavu 17:22 sérii 12-ti bodů ! Vedl o 17 a konsternovaný Coklu již jenom přihlížel jak Jaspers posledních 16 bodů v šesti nábězích dohrává. Výkon na 19 náběhů a průběžný GP měl hodnotu 2,523 ! Druhé semifinále měl úchvatný závěr. Dani Sanchez zahrál za nepříznivého stavu 36:41 sérii deseti bodů. Kim kontroval jedním bodem. Ve 23. náběhu Španěl míjí. Kim zahrává 6 a vynechává dva před koncem. Důležité tady je, že Korejec nemá možnost dohrávky. Dani v pravý moment zápas čtyřmi body ve 24. náběhu dohrává. Krutá porážka pro Kima. 

Do finálového zápasu vstoupil lépe Jaspers. Po sobě zahrál 5-5-4-2 a po 7. náběhu vedl 8:17. Ale ani Jaspers není stroj a v další průběhu finálového zápasu jsme mohli z jeho strany vidět velké chyby. Vůbec se již nedokázal dostat do svého rytmu a jakákoliv pozice na stole byla ohromně těžká. Jaký to až neuvěřitelný rozdíl oproti verze Jasperse 3.5. Nicméně dlužno dodat, že Sanchez také neoplýval jistotou a zápas to byl do 35-ti bodů velice vyrovnaný. Rozhodla série. Za stavu 39:35 zahrál Dani ve 26. náběhu sérii deseti bodů. Nedal poslední bod. Jaspersovi to vůbec nešlo. Za posledních šest náběhů zahrál pouhý bod. A nic na tom nezměnil ani fakt, že Dani potřeboval na poslední bod další dva náběhy. 

Téměř tři roky tak čekal tento španělský fenomenální hráč za zisk svého dalšího titulu na turnaji světového poháru. Sanchez asi i díky svým byznysovým záležitostem místy klesl až do třetí desítky světového žebříčku a poslední dva roky byl nasazován do kvalifikace. Naposledy triumfoval v roce 2017 v egyptském Luxoru, kdy tehdy ustanovil světový rekord v generálním průměru. Z turnaje zahrál 2,777 ! Zajímavostí je, že ve finále porazil právě Jasperse. Tito dva hráči se střetli již sedmkrát ve finále World cupu. A po tomto klání je úspěšnější Španěl. Zvítězil ve čtyřech finále. Jaspers tak nadále čeká na zisk 26. triumfu z World cupu. Na turnaji ale předvedl fantastický výkon. Generální průměr 2,276 je jasně nejvyšším z celého startovního pole. Jaspers tak ukázal, že se dokonale přizpůsobí snad na vše. V letech devadesátých jeden z nejpomalejších hráčů dnes hraje skvostně i s 30-ti vteřinovou časomírou. Nicméně při analýze finálového zápasu asi bude naříkat na častý nedostatek času při řešení složitých situací. 

V novém vydání světového žebříčku zůstává Dick Jaspers nadále jedničkou. Vede o 74 bodů nad Zanettim. Třetí je Blomdahl, čtvrtý Merckx. Sanchez se posunul z 15. místa na místo šesté. 

V následujících měsících není na programu mnoho akcí světové billiardové federace. V březnu se koná tradiční světový šampionát národních týmů v německém Viersenu. V dubnu a květnu by se měl odehrát Survival Masters. Na konci května druhý World cup v Ho Či minově městě. Celkem by mělo letos být stejně jako loni na programu sedm World cupů. Nebude v belgickém Blankenberge. Tento turnaj by měl v červenci nahradit druhý World cup v Koreji. Závěr roku by však měl být hodně nabitý. V říjnu se odehraje v Las Vegas podruhé McCreery Champion of Champions. To by měl být vůbec nejlépe dotovaný turnaj historie. Avšak uvidíme co přinesou následující měsíce. Může se stát opravdu cokoliv.

Výsledky zápasů turnaje
Výsledky i se zápisy jednotlivých zápasů na CueSco
Světový žebříček

Záznamy některých zápasů (korejský komentář)
https://www.youtube.com/watch?v=49hPZ9qFZOk
https://www.youtube.com/watch?v=IXhZcLd1kHo
https://www.youtube.com/watch?v=SGH5aduEGFM
https://www.youtube.com/watch?v=BXeCtHit3UU

Záznam finále 
https://www.youtube.com/watch?v=fvJ_cB8tFys

Další top zprávy

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Další zpravodajství

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Novinky z ostatních sekcí