Galapředstavení Diona Nelina v Extralize trojbandu

13.2.2020

Třicet minut. Za tuto dobu dokáže Raymund Swertz zahrát v mistrovském zápase sérii 250-ti bodů v kádru 47/2. Srovnávat tempo hry v technických disciplínách a trojbandu je složité. Nicméně výkon dánského hráče Diona Nelina v nedělním utkání Extraligové soutěže v trojbandu byl dost podobný tomu, co dokáže Swertz předvádět v kádrech. Neuvěřitelná jistota skloubená s neuvěřitelným přehledem a rychlostí odehrávání jednotlivých strků. Ve druhém náběhu zahraná série 18-ti bodů diváky přítomné a celosvětové u svých televizí, notebooku, tabletů a telefonů úplně pohltila. Dion u nás předvedl svůj nejlepší možný um, jehož výsledkem byl výkon na 10 náběhů ! Nejlepší v historii na našem území. Bylo to zkrátka galapředstavení jednoho z největších talentů karambolového kulečníku historie.

Šestý hrací víkend extraligové soutěže byl zejména ve znamení utkání mezi vedoucím týmem z Kladna a hostujícím týmem ze Žižkova. V listopadu se povedlo žižkovským na domácích stolech kladenské porazit 8:0. A tak bylo z pohledu kladenského týmu svým soupeřům co vracet. Domácí Áčko vedlo nad týmem BC Vítkov – Sokol Žižkov o pouhou remízu ve skore. Bylo tedy jasné, že případná výhra jednoho z týmů je přiblíží k zisku mistrovského titulu. Remíza by znamenala boj o každou vyhranou partii v dalším průběhu soutěže. Utkání mělo také náboj díky účasti zahraničních posil obou týmů. Za domácí nastoupil Němec Markus Schönhoff. Za hostující aktuální dvaadvacátý hráč světového žebříčku, vicemistr světa i Evropy Dán Dion Nelin. 
V prvním kole utkání se utkaly jako čtverky obou týmů Štěpán Kohout s Adamem Kozákem. Jako trojky proti sobě nastoupili Markus Schönhoff a Adam Bača. V prvně zmiňovaném zápase se Adam Kozák dostal díky sérii 8 do vedení 2:13 na 8 náběhů. Štěpán ale hned o dva náběhy později kontroval stejně vysokou sérií. Od tohoto momentu byl zápas nesmírně vyrovnaný. Adam vedl po 31. náběhu 23:27. Štěpánovi se v tento moment povedlo otočit vývoj zápasu. Po sobě zahrál série 2-5-2-3 a otočil na 35:28. Adam se už nedokázal na svého soupeře dotáhnout a prohrál 40:34 na 43 náběhů. Na druhém stole zahrál za stavu 6:7 Adam Bača sérii osmi bodů a dostal se do vedení 14:7. O tři náběhy později zahrál znovu osm a do pauzy šel ve vedení 23:7. Ihned po pauze Adam zahrál další čtyři a dva a ve 13. náběhu vedl 29:11. Konec zápasu byl ale ještě daleko. Adam přestal trefovat a toho dokonale zkušený německý hráč využil. Markus zahrál třikrát čtyři a dotáhl se na rozdíl pěti bodů. Stav byl 31:26 na 21 náběhů. Nicméně v závěru byl znovu lepší Adam a zápas se mu povedlo ve 31. náběhu dvěma body dohrát. Markus potřeboval deset bodů na remízu. Netrefil však zahajovací pozici. 
Zápas Radka Nováka s Dionem Nelinem byl po celý průběh neuvěřitelně otevřený. Snad 90% náběhů na stole stála obrácená kvarta. Nelin šel do pauzy díky sérii šesti bodů ve vedení 12:22 v 10. náběhu. Po pauze ale dánský hráč zvolnil a Radek se pomalu dotahoval a prohrával o pět bodů. Nelinovi se ale povedlo zahrát po sobě série 5 a 2 a dostal se do vedení 23:35 po 21. náběhu. Zdálo se být rozhodnuto. Radek ale zahrál sérii 6 a znovu prohrával o pouhých 6 bodů. Ve 24. náběhu zahrál Nelin sérií tři bodů a dostal se do vedení 31:38. Radek zahrál tři. Dion jeden, nedává poslední. Radek se znovu dostává do série. Má 4 a na stole stojí těžší obrácená kvarta. Radkova koule z rohu udělala menší oblouk, úhel se zkrátil a pátý bod o kousek netrefil. Dion již poté nezaváhal a poslední bod nekompromisně trefil. V tento moment se Honza Aleš na vedlejším stole díky sérii šesti bodů dotáhl na Martin Boháče. Stav byl 29:29 ve 28. náběhu. Oba hráči moc dobře věděli o co se hraje a tak byl závěr zápasu neuvěřitelně napínavý. Martin se díky dvěma a poté třema bodům dostal do vedení 30:34. Ve 35. náběhu Honza nechal na stole dobrou pozici pro Martina. Ten z ní vytěžil tři body a dostal se do vedení 31:38. V náběhu následujícím Honza těsně vynechal a Martinovi se poté dvěma body povedlo zápas ukončit. 
Pekelně dramatické utkání tak skončilo šťastněji pro hostující tým, který zvítězil v poměru 2:6. Takového bitvy posunují výkonnost hráčů nahoru. 
Záznamy zápasů
Kohout – Kozák
Schönhoff – Bača
Aleš – Boháč
Novák – Nelin

Hned tři utkání měl na programu jablonecký a prostějovský tým. Jablonečtí se při cestě na Moravu předehráli v pátek utkání v Prostějově. Domácí bojují o záchranu v soutěži a tak nasadili Martina Dostála. O zrádnosti prostějovského domácího prostředí se tentokrát naplno přesvědčil Pepa Tichák. Na zápas proti domácímu Všetičkovi by jistě rád co nejrychleji zapomněl. A to samé bude platit o Pavlu Škopovi. Ten na rozdíl od Ticháka hrál skvostně. Po prvním kole, kdy byl stav nerozhodný 2:2, se dostal Škop do vysokého vedení nad obávaným Galíčkem. Pavel vedl již 16:29 ! Na vedlejším stole úplně vyhořel Martin Dostál a Jan Hudák směřoval k vítězství. Zdeněk Galíček ale dokázal zápas dokonale otočit. Zahrál série 3, 4, dvakrát 5 a najednou vedl 36:35. Nakonec jako první zápas dohrál. Škop potřeboval dva body na remízu a tím by zajistil celkové vítězství svému týmu. Nedal však zahajovací strk a utkání skončilo dělbou bodů. Pro domácí měl tento bod cenu zlata.

V sobotu se jablonecký tým přesunul do Ostravy, kde se prvně v nové herně domácích odehrálo utkání Extraligy. V prvním kole porazil Dvořáček Ticháka. Honza, i když toho nyní mnoho nenatrénuje, se pomalu zlepšuje. Škoda však závěru zápasu. Na 33 náběhů měl 32 bodů. Zápas ale ukončil až v náběhu 59. Stav utkání ale srovnal Janis Ziogas. Ten porazil Milana Ráčka 40:32 na 56 náběhů. Opravdu až smolně se vyvíjely zápasy Pavla Škopa o tomto hracím víkendu. Po páteční těžké porážce s Galíčkem snad zažil ještě těžší direkt od Pavla Domanského. Za stavu 34:38 domácí hráč dohrál zápas šesti body. Pavel Škop zahrál z dohrávky pouze zahajovací pozici a prohrál o jeden bod. O celkové výhře domácích rozhodl Radovan Hájek. Radek za stavu 26:25 zahrál sérii šesti bodů. Poté přidal ihned další 4 a 2 body a vedl 38:25. Honza Hudák se ještě snažil do zápasu vrátit, zahrál sérii šesti bodů. Bylo však již pozdě a Radek zvítězil 40:35 na 40 náběhů. 
Záznamy zápasů
Dvořáček – Tichák
Ráček – Ziogas
Domanský – Škop
Hájek – Hudák

Utkání na severní Moravě mělo na programu také Béčko Kladna. Poslední tým tabulky v sobotu předvedl dobrý výkon proti Havířovu. Nakonec sice kladenští prohráli 8:0, ale zahrál průměr týmu 0,726, nejlepší v sezoně ! Jarda Korec prohrál o tři body s Pavlem Starečkem. Martin Bálek vedl nad Mirkem Bačou již 24:16. Mirek ale předvedl fenomenální finiš. Zbývajících 24 bodů zahrál na 10 náběhů a to zejména díky sériím 9-4-6-4 ! Skvostně začal Ivo Gazdoš proti Petru Markupovi. V 16. náběhu měl Ivoš 31 bodů ! Zápas nakonec ukončil ve skvělém 23. náběhu ! Nenechte si ujít záznam zápasu.
Jestliže byl zmíněn sezonní výkon hostujících, tak to samé platí u domácích. Průměr 1,066 je zatím jejich nejlepším. 
Záznamy zápasů:
Stareček – Tichý
Gazdoš – Markup

Závěrečné sobotní utkání se odehrálo na Žižkově. Tamní Béčko nutně potřebovalo porazit prostějovské, aby mohli pomýšlet na šesté místo v tabulce. Navíc do not jim mnoho nehrála páteční remíza prostějovských s Jabloncem. V prvním kole hráči nepředvedli skvostné výkony. Truksa porazil Všetičku a Sibai Adámka. Domácí se dostali do vedení 4:0. 
Ve druhém kole držel krok do poloviny zápasu Vláďa Hambálek se Zdenkem Galíčkem. Poté si ale hostující jednička vypracovala rozhodující náskok a domácího hráče Galíček porazil 40:31 na 45 náběhů. Engin Ferahli tedy nutně potřeboval porazit Iva Coufalíka. Hostující hráč ale předvedl svůj nejlepší výkon kariéry. Na 12 náběhů měl 17 bodů, zatímco Ferahli měl pouhé body 3. V 19. náběhu udělal Coufalík sérii čtyř a vedl 11:24. Ivoš tempo přes jedna průměr nevydržel. Ferahli se dotáhl na rozdíl pěti bodů. Prohrával 23:31. Ivoš ale hned zahrál 4 a 2. Engin již nedokázal odpovědět a zápas Ivoš ukončil ve 45. náběhu. 
Hosté si tak odvážejí bod a jsou velice blízko jistotě záchrany v soutěži. Nad Béčkem Žižkova mají náskok jednoho bodu a navíc snazší los. V dalším kole doma přivítají poslední Kladno B a dá se očekávat, že prostějovští nastoupí s Martinem Dostálem. Na žižkovské nejspíše čeká baráž.

Na velice dobrý sobotní výkon navázali havířovští hráči i v neděli proti Jablonci. Bratři Starečci dostali v prvním kole svůj tým do vedení 4:0. Laďa porazil Ticháka na 40 náběhů, Pavel Ziogase o 9 bodů na 60 náběhů. Ve druhém kole předvedl Mirek Bača nejlepší výkon utkání, když porazil Pavla Škopa 40:33 na 31 náběhů. O dva náběhy hůře zahrál Ivo Gazdoš. Ivoš za stavu 16:16 po 24. náběhu po sobě zahrál série 2-8-5-3-2 ! Tedy 20 bodů na 5 náběhů ! Honza Hudák ještě za stavu 38:23 zahrál sérii 8. Ale stejně jako v sobotu s Hájkem již bylo pozdě. Ivoš dohrál ve 33. náběhu a zvítězil 40:34. Domácí byli jen čtyři náběhy nad GP družstva 1. Ivo Gazdoš zahrál z víkendových zápasů průměr 1,428 !
Záznamy zápasů:
Stareček – Tichák
Gazdoš – Hudák

Jasný průběh měly utkání mezi Porubou – Kladnem B a Kladnem A s Prostějovem. Oba skončily v poměru 8:0 pro domácí. 

Poslední (bratrovražedné) utkání šestého hracího víkendu bylo ve znamení fantastického představení Diona Nelina. Tomu stačilo 30 minut, aby dohrál partii proti Vláďovi Hambálkovi na 10 náběhů !
V prvním kole porazil Dirn Sibaie na 47 náběhů a Kozák Truksu na 51 náběhů.
Ve druhém kole hned ve druhém náběhu zahrál Dion Nelin sérii 18-ti karambolů ! Dion byl perfektně koncetrovaný a strky hrál s neuvěřitelnou jistotou. Zbylých 22 bodů zahrál na 8 náběhů. Ani jednou nevynechal a své galapředstavení ukončil finální sérií čtyř bodů v 10. náběhu. Dion tak o náběh překonal lednový výkon Dicka Jasperse a tento výkon je tedy nejlepším, který kdy byl na našem území zahrán. Byl to neuvěřitelný kulečníkový zážitek a určitě si ho nenechte ujít ze záznamu. Těch 30 minut za to stojí. Konečnou výhru 0:8 pro Áčko stvrdil rovněž velice dobrým výkonem Adam Bača. Ten zahrál v zápase s Enginem Ferahlim do pauzy sérii deseti bodů. Na 11. náběhů měl 25 bodů. Zápas nakonec dohrál ve 27. náběhu. 

Dion tedy o tomto víkendu potřeboval na 80 kvart 36 náběhů, což je průměr 2,222. A také Adam odehrál jeden ze svých nejlepších výkonů, když ze dvou zápasů zahrál průměr 1,379.
Generální průměr 1,185 žižkovského Áčka z tohoto utkání je jejich nejlepším výkonem sezony.

Fotogalerie utkání

Záznamy zápasů:
Fouad Sibai – Marcel Dirn
Ota Truksa – Adam Kozák
Engin Ferahli – Adam Bača
Vladimír Hambálek – Dion Nelin

Do čela tabulky se tak dostal tým BC Vítkov – Sokol Žižkov. Ten vede o dva body před A týmem Kladna. Na třetím místě je se shodným počtem 15-ti bodů a bodovou ztrátou na druhé Kladno BC Havířov a BC Poruba. Poruba má o dvě výhry horší skore. Havířov i Poruba hrají v dalším kole na Kladně. Budou to tak přímé boje o čelo tabulky. Vedoucí tým soutěže doma hostí nevyzpytatelný Jablonec, který tak může pomoci družstvům na druhém až čtvrtém místě. Drama vrcholí 🙂

Sedmý hrací víkend je na programu v sobotu 29. února a neděli 1. března. 
Připomínáme, že v neděli 23. února končí přihlášky na letošní poslední Velkou cenu v trojbandu, která se uskuteční v Prostějově. 

Výsledky zápasů
Průběžná tabulka
Průměrový žebříček soutěže

Článek Dion Nelin on fire in Czech league: 40 in 10, run of 18 na Kozoom.com

Další top zprávy

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Další zpravodajství

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Novinky z ostatních sekcí