Radek Novák vládne seriálu Velkých cen v trojbandu

25.11.2019

Nejspíše rozhodující krok udělal o uplynulém víkendu hráč BC Kladno Radek Novák v cestě za celkovým triumfem v seriálu Velkých cen v trojbandu na závodním stole. Radkovi se v Havířově povedlo vyhrát druhý turnaj ze tří. A navíc dokázal ve čtvrtfinále, po vůbec nejlepším výkonu celého turnaje, vyřadit domácího favorita a svého největšího soupeře seriálu Iva Gazdoše v poměru 30:18 na 16 náběhů ! Ve finále Novák porazil prostějovského Zdenka Galíčka 35:27 na 34 náběhů. Radek zahrál generální průměr 1,134. Třetí místo obsadili Adam Bača a Milan Ráček.
Celkem jednatřicet hráčů se zúčastnilo třetího pokračování seriálu Velkých cen v trojbandu. Na programu bylo celkem 55 zápasů. Začínalo se před-před kvalifikací a to již ve čtvrtek v 15:00. A již v první fázi celého turnaje byla k vidění silná jména, která pomýšlela na postup daleko turnajem. Zejména pak domácí Mirek Bača a Laďa Stareček potvrdili své kvality a v domácím prostředí nedali svým soupeřům šanci. Stareček postoupil s GP 1, Bača s GP 0,909. Z prvních míst je doprovodili do další fáze porubští Přeček a Dvořáček. Jako lucky looser postoupil Petr Kočička z Náchoda. 
A právě Petr Kočička se stal „obětí“ nejlepšího výkonu další před kvalifikační fáze. Vladimír Stareček potřeboval na limit 20-ti bodů 12 náběhů. Třetí hráč této skupiny Petr Markup porazil Kočičku na 17 náběhů. Petr Markup vedl v zápase o postup nad Starečkem již 16:9. Domácí hráč ale dvěma sériemi 5 zápas otočil a zvítězil 17:20. Markup ale postoupil z druhého místa díky nejvyššímu průměru 0,881. Skupinu B vyhrál domácí Richard Vintrocha. Jak Vintrocha, tak Dvořáček jasně porazili žižkovského Bílka na výkony okolo jedna průměr. Ve vzájemném klání byl Vintrocha o čtyři karamboly lepší než Dvořáček. Stejný osud jako Bílka potkal ve skupině C i dalšího hráče ze Žižkova Hambálka. Toho porazili Hošek s Přečkem. A i v tomto případě byl v boji o postup lepší mladší hráč. Hošek Přečka, sice po nevýrazném výkonu, porazil. Ve skupině D doplatil Luděk Řehůřek na špatný výkon proti Ivu Coufalíkovi z Prostějova. Hráč náchodského klubu prohrál o jeden bod. Nic mu tedy nebyla platná jeho výhra nad domácím favoritem Mirkem Bačou. Luděk po dobrém výkonu zvítězil 20:16 na 16 náběhů. Bača ale porazil Coufalíka na 20 náběhů a tím pádem postoupil s průměrem 1 z prvního místa. Řehůřek byl s průměrem 0,707 první pod čarou.
Kvalifikační fázi, ve které se již hrálo do 25-ti bodů, ozdobil výkon Mirka Bači. Ten porazil Ferahliho 25:3 na 10 náběhů ! Mirek ale skupinu nevyhrál. Dokázal ho porazil Milan Ráček a o to jeden bod na 24 náběhů. A i druhý zápas proti Ferahlimu Ráček vyhrál o jeden bod, tentokrát na 27 náběhů. Ráček postoupil z prvního místa na výkon těsně pod jedna průměr. Druhý Bača zahrál průměr 1,352. Tento výkon mu s jistotou zaručoval postup. Do hlavní soutěže totiž postupují tři hráči z druhého místa. S výkonem nad jedna průměr postoupil z druhého místa i Marcel Dirn. Ten nejdříve porazil Petra Markupa 25:14 na 19 náběhů. V zápase o první místo ale prohrál s Laďou Starečkem 25:16 na 21 náběhů. Stareček skupinu vyhrál s průměrem 0,902. Jeho brácha Pavel vyhrál kvalifikační skupinu C, když porazil Hoška a Sibaie. Z druhého místa postoupil i Hošek. Stačil mu k tomu výkon 0,666. Ve skupině D totiž na druhém místě skončil Richard Vintrocha, který ale s dvěma body zahrál průměr 0,5. Skupinu vyhrál Zdeněk Galíček. Turnajem se v této skupině protrápil Ota Truksa.
V sobotu po poledni se turnaj posunul do své hlavní fáze. Bylo na programu šest kol, hrálo se do 30-ti bodů na maximálně 35 náběhů. Pouze jedinému hráči se povedlo zahrát v této fázi nad jedna průměr. Adam Bača nejprve porazil Zdenka Galíčka na 25 náběhů. V závěrečném kole sobotního dne pak otočil zápas s Kohoutem a zvítězil na 32 náběhů. Pro Kohouta to znamenalo konec v turnaji, protože ve svém prvním zápase prohrál s Galíčkem 30:22 na 31 náběhů. Jako druhý nasazený byl do čtvrtfinále Radek Novák. Radek porazil Hoška a Pavla Starečka. Premiérově se do čtvrtfinále probojoval Hošek. Ten dokázal porazit Starečka v poměru 30:24 na 33 náběhů. Překvapivě špatně vstoupil do turnaje Ivo Gazdoš. V prvním zápase prohrál se svým klubovým kolegou a neustálým tréninkovým partnerem Laďou Starečkem. A to dokonce na náběhy. Stareček zvítězil 29:18. Laďa měl již po tomto zápase vystaráno. V prvním totiž porazil Dirna o tři body na 27 náběhů. Gazdoš s Dirnem tak sehráli přímý zápas o postup. Do čtvrtfinále se probojoval Gazdoš a to zejména díky skvělému závěru. Závěrečných 16 kvart zahrál na 8 náběhů a zvítězil 30:19 na 24 náběhů. Ve skupině C oplatil Mirek Bača porážku Ráčkovi. V hlavní fázi zvítězil 30:26 na 35 náběhů. Bača porazil i Hudáka a jeho jízda turnajem stejně jako v případě Ladi Starečka pokračovala. Jako druhý postoupil Milan Ráček. Hudáka porazil 30:24 na 28 náběhů. 
Galíček s Ráčkem dosáhli vyššího generálního průměru ze skupinové části a tím pádem byl Ivo Gazdoš nasazený jako sedmička. A to znamenalo jeho přímou konfrontaci s Radkem Novákem již v této fázi. Zpočátku vše naznačovalo tomu, že domácí Gazdoš si s Novákem poradí. V 9. náběhu se ujal vedení 16:7, když zahrál sérii 6. Novák ale ovšem zápas dokonale v jednom náběhu otočil. Zahrál nejvyšší sérii turnaje 11 ! Gazdoš poté dvěma body srovnal na 18:18. To ale bylo z jeho strany vše. Pak přišla série šesti čar. Toho Novák dokonale využil a v 16. náběhu zápas čtyřmi body dohrál. V této fázi taktéž skončila spanilá jízda Ivošových klubových kolegů Mirka Bači a Ladi Starečka. Oba podali překvapivě špatný výkon. Ráček porazil Starečka v poměru 25:19 na náběhy a Galíček vyřadil Baču po výhře 30:14 na 24 náběhů. V posledním čtvrtfinálovém zápase Adam Bača po pauze otočil zápas s Hoškem a zvítězil 30:17 na 28 náběhů. 
Semifinále přineslo bídné výkony od obou poražených hráčů. A tak neměl Galíček žádný problém s Adamem Bačou a Radek Novák s Milanem Ráčkem. Oba zápasy skončily v podstatě stejně. Na 29 náběhů 35:14 respektive 35:13. 
Finálový zápas byl až do 22. náběhu nesmírně vyrovnaný. Novák jako druhý hráč partie od stolu odcházel s vedením 20:21. Pak ale přišla velká krize v podání prostějovského hráče. Za 10 náběhů zahrál pouze jeden bod. Novák se tak dostal do rozhodujícího vedení 21:33. A nic na tom nezměnila ani série šesti bodů v podání Galíčka. Novák totiž v následujícím 34. náběhu zápas ukončil a zvítězil 27:35.
Radek Novák se tak stejně jako v domácím prostředí v září na Kladně raduje z celkového vítězství na turnaji Velké ceny. Radek v Havířově zahrál generální průměr 1,134. V součtu celkového pořadí seriálu, kdy byl navíc druhý v říjnu na Žižkově, tak nemá konkurenci. Nad druhým Ivem Gazdošem vede o propastných 32 bodů ! Třetí Adam Bača ztrácí na Gazdoše 3 body. Pokud se Radek zúčastní zbývajících dvou turnajů, tak mu výhra uteče již velmi těžko.
Čtvrté pokračovaní seriálu je na programu v termínu 17. – 19. ledna v Jablonci nad Nisou. Přihlašovat se můžete do neděle 5. ledna.

Výsledky zápasů turnaje
Konečné pořadí
Průběžné pořadí seriálu Velkých cen

Další top zprávy

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Další zpravodajství

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Novinky z ostatních sekcí