La Baule vítězem ME klubových týmů

1.7.2019

Francouzský tým La Baule získal svůj premiérový evropský titul v trojbandu klubových družstev. Ve finále šampionátu porazili domácí F.C. Porto, když své partie vyhrál Frédéric Caudron a Jean-Paul de Bruijn. V ten moment bylo jasné, že ani případné výhry domácích hráčů by díky vyššímu počtu odehraných karambolů nic nemohly změnit na celkovém triumfu La Baule. Třetí místo obsadil dánský Grondal a obhájce titulu turecký FBN Tekstil BSK. V poli 23 účastníků obsadil náš tým z Poruby 11. místo a Kladno 17. místo.
Stejně jako v loňském roce se v portugalském Portu uskutečnil týmový klubový šampionát v trojbandu. Oproti minulému roku se však hrálo v hale Dragao Caixa, ve které bylo postaveno osm stolů Carrinho. Je to zejména z důvodu, že tentokrát na evropský šampionát ihned navazuje World cup. Turnaje se zúčastnilo celkem 23 týmů. Obhájce titulu FBN Tekstil BSK a domácí F.C. Porto byli nasazeni přímo do hlavní soutěže. Zbylých 21 týmů bylo rozděleno do čtyř skupin po čtyřech a jedné po pěti. Postup si zajistili vítězové skupin a jeden nejlepší z druhého místa. Po celý turnaj se hrálo do čtyřiceti bodů.
Pro oba naše týmy začal evropský šampionát velmi dobře. Kladno porazilo v sestavě Novák-Kohout-Aleš-Markup italský tým Sporting club 2000 v poměru 6:2 a Poruba v silné sestavě Boháč-Hájek-Gazdoš-Přeček porazila portugalskou Benficu dokonce 8:0. Na prvních dvou pozicích nastoupili za Portugalce Španělé Martinez a Montes. Martin Boháč porazil o dva body Martineze na 30 náběhů a Radek Hájek dokonale využil faktu, že Montes nedal ve 33. náběhu poslední bod. Radek třemi zápas dohrál a Montes navíc nedal z dohrávky zahajovací pozici.
Ve druhém však oba naše týmy prohráli a tím v podstatě ztratili šanci na postup. Kladno podlehlo německému Stuttgartu 6:2. Zvítězil pouze Petr Markup. Poruba ale sehrála se silným dánským týmem velmi vyrovnaný zápas. Martin Boháč dlouho o dost vedl nad Dionem Nelinem. Rovněž Radek Hájek vedl nad Knudsenem a Jirka Přeček bojoval s Lohsem. Pouze Ivo Gazdoš od začátku se Sorensenem jasně prohrával. Poté ale nastal zvrat. Nelin zápas srovnal sérií 13-ti bodů a Knudsenovi se povedlo zápas otočit. Zápas nakonec skončil porážkou 7:1. Martin remizoval s Nelinem. Ale i tak velice slušný výkon našeho týmu. Poruba sehrála ještě ve čtvrtek pozdě večer zápas se švýcarským Curychem. Zápas skončil až daleko po půlnoci. Na hráčích byla vidět únava. Naštěstí se hráčům Poruby povedlo zápas dotáhnout do vítězného konce. Nejlépe zahrál Radek Hájek, který porazil Canturka na 29 náběhů. Prohrál pouze Martin Boháč a to o dva body s Bezhatem. Poruba tak ve skupině obsadila druhé místo za postupujícím Grondalem. Kladno v závěrečném zápase s pátek ráno se španělskou Cartagenou prohrálo v poměru 6:2. Zvítězil Honza Aleš nad Guirao. Radek Novák prohrál i přes sérii 11-ti bodů o jeden bod s Jose Antoniem Carrascem. Kladenští hráči se turnajem spíše protrápili a jistě se svými výkony mnoho spokojeni nebyli. A právě Cartagena si zajistila postup do finálové části. Z ostatních skupin postoupil holandský tým Schoonmaak, dánské Varde, francouzské La Baule a z druhého místa také francouzský tým Morangis.
Po celou sobotu byly na programu zápasy skupinové části. Ze skupiny A si postup zajistil obhájce titulu tým z Turecka v sestavě Tasdemir-Coklu-Capak-Salman. Turci ani v jednom zápase neprohráli a zahráli celkový generální průměr týmu 1,556. O druhé postupové místo svedli boj Grondal s Morangis. Dánům stačila k postupu i remíza. Merckx a Reverchon sice své zápasy vyhráli. Nicméně Sorensen s Knudsenem porazili Roux a Uymaze a tím zajistili postup pro svůj tým. Ve skupině B potvrdili roli favorita domácí Porto a francouzské La Baule. Oba týmy porazily jak Varde, tak Cartagenu. Vzájemný zápas skončil remízou a tak až generální průměr týmu rozhodl o tom, že jako první postoupí domácí Porto.
V nedělním semifinále se tak utkalo Porto s Grondalem a La Baule narazilo na obhájce titulu FBN Tekstil BSK. Nejdříve hrál francouzský tým s Turky. Zápas byl ovlivněn fenomenálním výkonem Frédérica Caudrona. Caudron za stavu 15:15 dohrál v 8. náběhu zápas 25-ti body ! Tím na dálku dokonale vlil do žil krev svým spoluhráčům a ti zápas dotáhli do vítězného konce. De Bruijn totiž dokázal porazil Cana Capaka. A i přes porážku Buryho s Coklu bylo jasné, že na průměr postoupí i přes jakýkoliv výsledek posledního zápas právě La Baule. Zápas mezi Salmanem a Devogelaerem byl zastaven za stavu 35:36. Druhý semifinálový zápas rozhodly výhry prvních dvou hráčů FC Porto. Jaspers porazil na 20 náběhů Diona Nelina 40:30. Dani Sanchez rozdílem 24 bodů Knudsena a tím bylo v podstatě rozhodnuto o vítězství domácích. Zápas mezi Sorensenem a Costou a pak také mezi Lohsem s Ferreirou byl zastaven.
Stejně jako v semifinále, tak i ve finále byl hlavní osobností Frédéric Caudron. Ten hrál v neděli jako z jiného světa. V zápase s Jaspesem prohrával po 9. náběhu 29:9. Konečný stav ? 34:40 na 13 náběhů. Caudron zahrál po sobě jdoucí série 11-13-6-1 ! Frédéric tak zahrál v neděli 80 kvart na 21 náběhů. Úžasný výkon. A tento jeho výkon tak znovu poznamenal průběh celého finále. Jeho spoluhráči byli na koni a věděli, že jsou k celkovému triumfu velmi blízko. Bury držel Sancheze na rozdílu více jak deseti bodů. Sanchez se pomalu blížil. Nicméně vše rozhodl de Bruijn. Ruiovi Costovi se povedlo díky sérii 10 zápas srovnat na 30:30. Holanďan však ihned reagoval a zápas dovedl do vítězného konce, když zvítězil 40:34. A díky tomu, že měl v ten moment Mikael Devogelaere na svém kontě 38 bodů, bylo jasné, že zápasy se již nemusí dohrávat. Na průměr totiž Porto nemohlo La Baule předčit.
Finálový zápas měl skvělou atmosféru. Zaplněné tribuny fandili domácím co to šlo. Ale včerejší den byl dnem Frédérica Caudrona a ten udělal kapitánu, sponzorovi svého týmu, organizátorovi World cupu Joelu Switalovi ohromnou radost, když mohl nad hlavu pozvednou tento prestižní pohár.
Příští rok se bude tento evropský šampionát v Portu opakovat. A naši federaci by měly zastupovat znovu dva týmy.
Výsledky turnaje

Záznam semifinálové dohrávky 25-ti bodů v podání Frédérica Caudrona

Další top zprávy

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Další zpravodajství

Radek Novák počtvrté republikovým šampionem

15.4.2024

Nejlepší sezonu na domácí scéně zažívá Radek Novák. O uplynulém víkendu dokázal v Havířově tento brzy sedmačtyřicetiletý pražský rodák získat svůj čtvrtý republikový titul v kategorii jednotlivců v trojbandu na závodním stole, kde ve finále porazil brněnského Martina Boháče. Zároveň byl letos členem vítězného kladenského družstva Extraligy a vítězem seriálu Velkých cen. Navázal tak na sezonu 2021/2022, která byla z pohledu domácích výher totožná. Tuto sezonu ale vyšperkoval dalším milníkem. Generální průměr přes 1,200 ze 44 zápasů a téměř 1500 kvart. To se ještě Radkovi nepovedlo.

BC LakoPlast republikovým mistrem týmů v TD na MS

8.4.2024

2011. V tomto roce se naposledy radoval „český“ tým z výhry v soutěži týmů tříčlenných družstev v technických disciplínách na malém stole. Tehdejší SKP Ústí nad Labem v sestavě Vedral-Březina-Hroník získalo titul a to až na vyšší GPD po remíze 9:9 ve finálovém utkání proti BC Bohumín. Od té doby se radovaly pouze moravské týmy. 3x BC Bohumín, pak 5x BC Ostrava a poté znovu 3x BC Bohumín. Až do letošní sezony. Jarní posila A týmu ústeckého klubu BC LakoPlast hradecký Martin Mrkvička byl velkým trumfem pro boj o zisk tohoto titulu. V kombinaci s Martinem Vedralem a Vlastislavem Tautermanem neměli soupeři v play-off dlouhodobých zemských soutěží velké šance na úspěch. Ve finále tato sestava po vůbec nejlepším výkonu celé sezony GPD 99,83 deklasovala TJ Náchod v poměru 16:2 .

Radek Novák počtvrté v řadě vítězem seriálu VC. Letos s GP 1,280!

2.4.2024

Letos ze šesti turnajů seriálu Velkých cen 4 vyhrál, jedenkrát byl třetí a jeden nehrál. Suverénně tak Radek Novák počtvrté v řadě vítězí v celkovém pořadí seriálu Velkých cen v trojbandu na velkém stole. V konečném pořadí, ve kterém se škrtá nejhorší výsledek, získal Radek 186 bodů. Ve finále 6. turnaje, který se odehrál na Kladně, byl ve 12. konfrontaci Marcel Dirn neblíže první výhře nad Radkem. Zápas hraný do 35-ti bodů skončil na 31 náběhů remízou. V rozstřelu se radoval Radek po výhře 3:2. Radek celé sérii kraloval o třídu. Z posledního turnaje zahrál generální průměr 1,230. Z celé soutěže, svých pěti účastí na turnajích, zahrál Radek skvělý generální průměr 1,280! Vůbec nejlepší kdy kdo v tomto seriálu u nás zahrál. V celkovém pořadí letošního seriálu druhý Marcel na Radka ztratil propastných 43 bodů.

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Novinky z ostatních sekcí