Ivo Gazdoš si z ME veze dvě bronzové medaile

9.5.2019

Hráč havířovského klubu Ivo Gazdoš na uplynulém evropském šampionátu potvrdil svůj nesmírný um v trojbandu na malém stole a po bronzové medaili v týmech přidal také stejně cenný kov v turnaji jednotlivců. Ivoš v turnaji podával skvělé výkony. Bohužel však nejhůře mu vyšel právě semifinálový zápas s Belgičanem Stevenem van Ackerem, ve kterém i přes sérii 12-ti bodů, prohrál 40:25 na 25 náběhů. Pro Ivoše je to tak zopakování výkonu z roku 2008, kdy rovněž v Brandenburgu obsadil třetí místo. Celkem je to již jeho šestá evropská medaile. Zbylé čtyři získal v týmech společně s Miroslavem Bačou, Štěpánem Kohoutem a naposled s Vladimírem Starečkem.
K 60-ti přihlášených hráčů, kteří byli rozdělení do 15-ti skupin po čtyřech, byl nasazen do hlavní soutěže domácí hráč Tobias Bouderick. Bohužel kolonka pro obhájce titulu zůstala prázdná. Vlivem kolize malého a velkého stolu se musel obhájce evropského titulu Radovan Hájek rozhodnout, jaký stůl upřednostní. A Radek ze sportovního hlediska upřednostnil stůl velký. Z kvalifikace si tedy krom prvních dvou hráčů skupin postup do hlavní fáze turnaje zajistil i nejlepší hráč ze třetího místa. Limity zápasů byly stejné jako v turnaji klubových dvojic. Tedy 25 na maximálně 30 náběhů v kvalifikaci a čtyřicítka ve vyřazovací části. Naše federace měla na turnaji velké zastoupení. Krom Ivoše hrálo ještě dalších osm českých hráčů. Kladenští Štěpán Kohout, Jan Aleš, Marek Váša, jablonečtí Jan Hudák, Pavel Škop, havířovští Pavel a Laďa Stareček a žižkovský Marcel Dirn.
Do skupiny A byl nasazen Ivo Gazdoš. Do turnaje vstoupil náramně. Němce Schelera porazil v poměru 25:4 na 7 náběhů. Ve druhém kole však Ivoš prohrál se silným Turkem Basem. Nedávný Vicemistr Evropy klubových dvojic a účastník hlavní fáze World cupu v Antalyi Ivoše porazil 25:8 na 8 náběhů. Bas zahrál sérii 14-ti bodů. Bas v závěrečném zápase porazil na stejný počet náběhů Schelera a zajistil si postup s GP 2,083 z prvního místa. Ivoš postupoval jako dvojka. Holanďana van De Scheura porazil v poměru 25:10 na 17 náběhů.
Skupinou B se protrápil Pavel Škop. Pavlovi se na turnaji mnoho nevedlo. V prvním zápase remizoval na limit náběhů se Schuffertem. Pak ale prohrál se Španělem Escribano o pět bodů na 18 náběhů. V závěrečné kole potřeboval Pavel nutně porazit Holanďana Meusena a spoléhat na pomoc od Schufferta v zápase s Meusenem. Druhá podmínka byla splněna. Avšak Pavel s Meusenem prohrál o jeden karambol a ze skupiny do KO nepostoupil.
Ve skupině F si i přes zdravotní indispozici dobře počínal Vladimír Stareček. Do turnaje vstoupil důležitou výhrou nad Berry Dallingou v poměru 25:21 na 20. Laďa pak přidal další dvě vítězství a skupinu vyhrál s GP 1,271.
Na turnaji se nedařilo Markovi Vášovi. Ten nehrál turnaj dvojic a rozehraní soupeři nad ním měli výhodu. Marek v prvním zápase prohrál o dva body. Druhý remizoval na 25 náběhů. V posledním kole potřeboval nutně zvítězit a navíc spoléhat na výhru Cleuskense nad Wiesauerem. Ani jedno se nepovedlo a tak to znamenalo konec Marka na turnaji.
Honza Aleš měl po dvou zápasech ve skupině I dva body za dvě remízy. Avšak Honza věděl, že výhra v posledním zápase ho s největší pravděpodobností kvalifikuje do hlavního fáze turnaje. Hrál totiž s nejslabším hráčem skupiny Rakušanem Schachnerem. Honza zvítězil na 14 náběhů a postoupil ze druhého místa. Z této skupiny postoupil i třetí hráč domácí Karsten Schubert. Ten získal tři body a zahrál GP 1,512. Skupinu vyhrál Francouz Gregory Le Deventec.
Dobrý výkonem se ve skupině K prezentoval Jan Hudák. Honza nejprve porazil Portuglace Jorge Bastose 25:11 na 16 náběhů. Poté sehrál dobrý zápas s domácím Uwe Wernerem. Honza zvítězil 25:20 na 10 náběhů. V závěrečném zápase porazil i dalšího Němce Sofskyho a skupinu vyhrál s GP 1,442.
Ve skupině L narazil Štěpán Kohout hned v úvodním zápase na Turka Omera Karakurta. Štěpán měl šance na úspěch, Turek měl však lepší závěr a zvítězil 25:22 na 11 náběhů. Karakurt skupinu s přehledem s GP 2,419 vyhrál. Zbylí soupeři však nebyli až tak kvalitní a Štěpán věděl, že šance postoupil z druhého místa je více než velká. Sice jako by mu došla energie, ale oba zápasy dotáhnul do vítězného konce.
Před prvním zápasem prohlásil Pavel Stareček: „Snad dostanu aspoň osm náběhů“. Jeho přání se nevyplnilo. Fantasticky hrající Rakušan Gerhard Kostistansky zahrál partii na sedm náběhů ! Pro Pavla to byla nepříjemná situace. Byl v podstatě úplně nerozehraný a zbylé dva zápasy potřeboval vyhrát, aby si udržel šanci na postup. Bohužel hned ve druhém zápase nestačil na Holanďana Keutena a bylo po postupových ambicích. Rakušan Kostistansky skupinu vyhrál s GP 3,409 ! Do pavouku byl samozřejmě nasazen jako jednička. Druhý Karakurt měl generál téměř o jedna nižší.
Velmi slušně hrál v závěrečné skupině O Marcel Dirn. Jeho první dva soupeři na něj zahráli 9 respektive 5 kvart. Marel zápasy dohrál na 18 a 14 náběhů a věděl, že má postup do další fáze zajištěn. Nicméně pro co nejlepší pozici do pavouka to chtělo zvítězit i v posledním zápase a postupovat s plným bodovým ziskem. V těsném zápase však Marcel nestačil na Rakušana Nebudu. Postup z prvního místa to sie byl. Nicméně los pavouka mu mnoho radosti neudělal.
Marcel byl totiž se čtyřmi body pouze jediný vítěz skupiny. To znamenalo, že byl nasazený jako patnáctka. No a nejlepší dvojkou nebyl nikdo jiný než Ivo Gazdoš 🙂 Marcel si tak s Ivošem mohl zopakovat zápas z turnaje klubových dvojic. A věřte, že potěšen kulantně řečeno tímto losem vůbec nebyl.
Ivoš si na své domácí soupeře nesmírně věří. A stejně jako v turnaji dvojic to byla od začátku jednoznačná záležitost. Ivoš Marcela porazil 40:14 na 20 náběhů ! Na dobré výkony ze skupiny navázal Honza Hudák. Hráč jabloneckého klubu porazil Belgičana Gerrebeecka 40:24 na 24 náběhů. V horní polovině pavouka byli ještě Štěpán Kohout a Jan Aleš. Štěpán na to byl dost podobně jako Marcel. Dostal Belgičana van Ackera. Steven zápas zahrál na 15 náběhů a Štěpána jasně porazil. K Honzovi byl los příznivější. Španělský soupeř Andauz byl k poražení. Bohužel Honza se zápasem protrápil. Soupeř rovněž nehrál dobře. Ale nakonec zvítězil 40:35 na 37 náběhů.
Ve spodní polovině hrál pouze Laďa Stareček. I přes to, že havířovský hráč vyhrál skupinu, tak k němu los moc příznivý nebyl. Rakušan Herbert Szivacz nehrál turnaj klubových dvojic. V turnaji jednotlivců se tedy spíše rozehrával. Postupový GP 1,352 jeho úrovni rozhodně nevypovídal. No a obětí se stal Laďa. Rakušan zahrál zápas na 12 náběhů ! Nejlepší výkon prvního kola KO. Žádné velké překvapení se v této fázi nestalo a tak mezi posledních 16 postoupili favorité Karakurt, Bas, Kostistansky, Miatton, van Acker.
Skvělý výkon předvedl v sobotu večer Ivo Gazdoš. Ten sehrál zápas osmifinále s domácím hráčem Bouderickem, který dostal divokou kartu. V prvním kole porazil až v rozstřelu Karstena Schuberta. V tomto zápase ho ale Ivo usadil do role diváka. Ivoš zahrál 16 sérii a ve 13 náběhu zápas ukončil. Nejlepší výkon osmifinále. Zbylý český hráč Honza Hudák byl v pavouku pod Ivem a případná výhra nad Dallingou by znamenala český souboj ve čtvrtfinále. Honza zápas zvládnul, Holanďana porazil 40:29 na 30 náběhů a již v sobotu večer bylo jasné, že si naše výprava připíše další medaili.
Velké překvapení se událo v zápase mezi Kostistanskym a Le Deventecem. Francouzský hráč zaskočil dosavadního suveréna turnaje a porazil ho v poměru 40:33 na 20 náběhů. Karakurt z turnaje vyřadil víteze zroku 2015 a finalistu z roku 2017 Belgičana Miattona. Zápas zahrál i díky sérii 13 na 15 náběhů. Dále postupovali tak van Acker, Serdar Bas. Velké drama se událo v rakouském souboji. Karl Makik vyřadil až v rozstřelu Szivacze. Zápas skončil remízou na 19 náběhů.
Turnaj v trojbandu jednotlivců na malém stole byl společně s turnajem klubových dvojic turnajem s největším počtem zápasů a tím pádem také nejdelší. Závěrečný pátý den a rovněž závěrečný 11. den celého evropského šampionátu začal v 9:00 čtvrtfinálovými zápasy. V českém souboji o medaile byl jasným favoritem Ivo Gazdoš. 19-ti násobný český šampion v této disciplíně pokračoval ve skvělých výkonech a zápas dohrál ve 20. náběhu. Z Čechů v této sezoně Ivoše v trojbandu na malém stole porazil pouze Miroslav Andrejovský a to republikovém šampionátu dvojic, který se odehrál v říjnu v BC Řipská.
O nejlepší výkon celé vyřazovací části se postaral Steven van Acker. Turka Base porazil na 8 náběhů v poměru 40:22. Velmi dobře zahrál i Karakurt. Rakušana Makika porazil 40:22 na 16 náběhů. Výkonnostně slabší byl zápas mezi Belgičanem Meersmanem a Francouzem Le Deventecem. Z jistoty zisku medaile se radoval Francouz o tři body na 31 náběhů.
Semifinále bylo na programu od 12:00. Na Ivoše čekal van Acker. Belgičan již v Brandenbrgu poznal kvality našeho hráče. V turnaji dvojic ho Ivo vyprovodil na 21 náběhů. Nicméně tento zápas byl zvláštní. Oběma se ne úplně povedl start. Pak to vypadalo, že se Ivš dostal do tempa. Zahrál totiž sérii 12-ti bodů. Poté ovšem znovu přišla mizérie. Ivošovi se nedařily řešit nelehké pozice. Belgičan postupně budoval svůj náskok až ve 25 náběhu zápas ukončil. Ivoš měl na svém kontě 25 bodů, což bylo hluboko za jeho výkonností. Bohužel i takové zápasy přináší kulečníkový sport. Druhým finalistou se stal Omer Karakurt. Ten nedal vůbec žádnou šanci Le Deventecovi a porazil ho 40:15 na 19 náběhů.
Závěrečný 121. zápas celého turnaje v trojbandu jednotlivců bylo one man show představením Omera Karakurta. Od úvodu zápasu byl ve vedení. Poté přidal sérii 15-ti bodů a zápas dohrál ve skvělém 9. náběhu. Van Acker zahrál 17 strků.
Brzy sedmadvacetiletý juniorský mistr Evropy a vicemistr světa v trojbandu si tak připisuje první velký seniorský titul. Karakurt vyhrál turnaj s generálním průměrem 2,500 ! Druhý Steven van Acker zahrál GP 2,153. Třetí Ivoš zakončil turnaj s GP 1,845. Ivoš tak potvrdil, že je opravdovým specialistou na malém stole. Po nepovedeném zápase s van Ackerem prohlásil, že si náladu spraví tento víkend v Ponětovicích, kde na tamní turnaji pro pozvané obhajuje titul. Tak uvidíme, zda-li se pro Ivoše najde přemožitel.
Konečné pořadí

« z 4 »

Další top zprávy

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Pohár Karla Lázničky

2.1.2024

V tradičním termínu 28.12. proběhl v herně BC Ponětovice 13. ročník kulečníkového turnaje Pohár Karla Lázničky.

Marek Faus pošesté vítězí v Bohumíně

10.12.2023

Čtyři ročníky čekal devětačtyřicetiletý Marek Faus na svůj další, v pořadí již šestý, triumf z tradičního Turnaje mistrů města Bohumína. Při příležitosti 19. ročníku turnaje, který se koná pravidelně v předvánočním čase a to od roku 2001, aktuální dvojnásobný evropský šampion v kádrech 47/2 a 71/2 porazil ve finále vítěze z roku 2018 Holanďana Michela van Silfhouta v poměru 4:2. Marek o svém celkovém vítězství rozhodl již po druhé disciplíně. Jak kádr 52/2, tak jednoband zahrál na 2 náběhy. Van Silfhout výhrou v trojbandu na 6 náběhů již pouze korigoval konečný stav.  

Jan Dvořáček podruhé mistrem ČR ve 5-pins

29.11.2023

Polovinu odehraných republikových šampionátů v disciplíně 5-pins vyhrál hráč ostravského klubu Jan Dvořáček. Při příležitosti čtvrtého ročníku porazil ve finále, hraném v jabloneckém klubu, jmenovce Václava Dvořáčka z Kladna v poměru 3:1 na sety. Stejné složení měl 2. republikový šampionát. V něm Honza otočil vývoj z 2:0 na konečných 2:3. Vývoj letošní ho finále byl odlišný. Vašek sice srovnal na 1:1. Koncovku třetího a čtvrtého setu lépe zvládnul Honza. Třetí místo obsadili obhájce titulu domácí Jan Hudák a kladenský Petr Markup.

Další zpravodajství

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Pohár Karla Lázničky

2.1.2024

V tradičním termínu 28.12. proběhl v herně BC Ponětovice 13. ročník kulečníkového turnaje Pohár Karla Lázničky.

Marek Faus pošesté vítězí v Bohumíně

10.12.2023

Čtyři ročníky čekal devětačtyřicetiletý Marek Faus na svůj další, v pořadí již šestý, triumf z tradičního Turnaje mistrů města Bohumína. Při příležitosti 19. ročníku turnaje, který se koná pravidelně v předvánočním čase a to od roku 2001, aktuální dvojnásobný evropský šampion v kádrech 47/2 a 71/2 porazil ve finále vítěze z roku 2018 Holanďana Michela van Silfhouta v poměru 4:2. Marek o svém celkovém vítězství rozhodl již po druhé disciplíně. Jak kádr 52/2, tak jednoband zahrál na 2 náběhy. Van Silfhout výhrou v trojbandu na 6 náběhů již pouze korigoval konečný stav.  

Pohár Karla Lázničky 

7.12.2023

Dne 28. 12. 2023 se v ponětovickém klubu uskuteční již 13. ročník o Pohár Karla Lázničky za účasti kulturních a sportovních osobností z celé ČR.

Novinky z ostatních sekcí