Irena Hambálková slaví historický bronz

8.5.2019

Skvělý úspěch zaznamenala Irena Hambálková, hráčka pražského klubu TJ Sokol Žižkov, na evropském šampionátu žen v trojbandu na závodním stole. Irena se dokázala v novém systému turnaje, kdy hrálo celkem 24 hráček, probojovat až do semifinále. V něm podlehla turecké hráčce Karakasli. Nicméně konečné třetí místo a tedy zisk bronzové medaile je historickým úspěchem pro karambolovou sekci. Irena tak v ženské kategorii navázala na Veroniku Hubrtovou, která v poolbilliardu dokázala přivézt z mezinárodní scény již několik cenných kovů. Turnaj dle očekávání ovládla Holanďanka Klompehouwer. Therese své soupeřky o třídu převyšuje, o čemž svědčí i generální průměr přes jedna. 
Jak již bylo zmíněno, tak ženský turnaj v trojbandu je od této sezony rozšířen pro 24 hráček. A to nejenom na evropském šampionátu, ale i na světovém. Hráčky byly rozděleny do osmi skupin po třech. První dvě postupovaly do osmifinále. Ve skupinách se hrálo do 25-ti bodů, vyřazovací část se hrála do 30-ti bodů. Zápasy byly omezeny na maximálně 40 náběhů.
Krom Ireny nás díky vyššímu počtu účastnic mohla reprezentovat i vicemistryně republiky, hráčka BK Ekvita Kladno, Veronika Krausová. Na Verču však čekala snad nejtěžší možná skupina se šesti násobnou mistryní Evropy Klompenhouwer a Turkyní Fendi. K tomu se samozřejmě přidala trocha nervozity a zejména nový herní materiál, s kterým nemá Verča až tak velké zkušenosti. Byl to tedy pro ni přímo křest ohněm. Zejména první zápas s Turkyní byl nesmírně náročný. Verča bojovala o každou kvartu. Fendi nakonec zápas dohrála na slušných 31 náběhů. Ve druhém zápase byla favoritka turnaje ještě o dva náběhy horší. Nicméně naše hráčka se již viditelně cítila na stole lépe a zahrála 12 kvart. Opravdu nezáviděníhodná situace. Skupinu nakonec vyhrála Turkyně. A dokonale demostrovala sílu této skupiny. Klompenhouwer porazila po nejlepším výkonu celého turnaje v poměru 25:18 na 16 náběhů. K tomu si pomohla sérií deseti bodů ! Rovněž nedostižný výkon celého turnaje. Naše druhá zástupkyně Irena Hambálková měla o poznání hratelnější skupinu. Irena byla nasazená jako jednička a tak první zápas hrála s Rakušankou Englbrecht, která prohrála s Holanďankou Wilkowski. První polovina zápasu byla pro Irenu také dost náročná. Nevěděla, jak na stolech hrát, nervozita narůstala a pozice začala řešit silově. Naštěstí v pauze zafungovalo pár rad od Marcela a po ní se Irena chytila a zvítězila v poměru 25:21 na limit náběhů. Postup do osmifinále byl tedy zajištěn. Nicméně Irena moc dobře věděla, že je lepší postupovat z prvního místa a s trochou štěstí dostat hratelnější soupeřku do KO. S manželkou známého holandského hráče Huuba Wilkowskiho to byla velká bitva. Naštěstí s vítězným koncem pro nás. Irena ji porazila 18:13.
Do osmifinálové fáze, která začala v sobotu v 15:30, postoupily všechny hráčky dle papírových předpokladů. Do pavouku Irena dostala stejnou soupeřku jako ve skupině. Holanďanka Wilkowski byla do osmifinále velmi přijatelnou sokyní. Zápas to byl dost podobný jako ve skupině. Boj o každou kvartu. Irena si naštěstí po celý průběh zápasu udržovala vedení. Nedostala se do svízelné situace i přes to, že výkon úplně optimální nebyl, tak konečná výhra 19:14 a postup mezi posledních osm byl splněným cílem. Jak může být ženský kulečník zrádný ukázala Turkyně Fendi. Nasazená jednička prohrála s poslední nasazenou Dánkou Mortensen v poměru 19:22. Na skupinové klopýtnutí velmi záhy zapomněla Therese. Ta jasně porazila ve skupině velmi dobře hrající Španělku Cardoso 30:11 na 28 náběhů. Krom ní postoupily do čtvrtfinále ještě další dvě holandské hráčky. Pruim-Emmens porazila o dva body známou Turkyni Degener a manželka Glenna Hofmana Andrea o čtyři kvarty Rakušanku Mitterbock. V belgickém souboji porazila starší a zkušenější Le Bruijn Jaimie Buelens v poměru 30:19 na 40. Turkyně Karakasli porazila poslední Francouzku v turnaji Jacques 20:17. A konečně domácí Steffi Daske, manželka Svena Daske, porazila mladičkou Španělku Juarez 21:10.
Na osm posledních dam v sobotu čekal ještě třetí, nejdůležitější zápas. Čtvrtfinálový zápas o medaile. Irena byla v uvozovkách ve správné straně pavouka. Vyhla se totiž Klompenhouwer. Soupeřkou Ireny byla domácí Steffi Daske. Protivnice průměrově na úrovni Ireny. A byl to boj o evropskou medaili se vším všudy. Oběma hráčkám se povedl úvod zápasu. Hrály vyrovnaně. Až za stavu 8:9 zahrála Němka sérii sedmi bodů. Do pauzy tedy šla s vedení o šest bodů v poměru 15:9. Taková série mohla celý zápas rozhodnut. Avšak Irena hned po pauze po sobě zahrála 2-2-1 a stav byl v podstatě znovu srovnán. To Němku viditelně zaskočilo a do konce zápasu se již nedokázala dostatečně uvolnit. Irena postupně vývoj zápasu otočila na svou stranu, vybudovala si menší náskok, který již nepustila. Zápas nakonec vyhrála v poměru 28:22 a věděla, že se po 15-ti letech účastí turnajů na mezinárodní scéně konečně dočká vytoužené medaile.
Soupeřkou v semifinále pro Irenu byla Turkyně Karakasli, která porazila Dánku Mortensen v poměru 30:18 na 36 náběhů. Holandský souboj byl velmi napínavý. Vítězně z něj nakonec vyšla Andrea Hofman, která o dvě kvarty porazila Pruim-Emmens. Andrea proměnila hned první účast na mezinárodní scéně v medaili. V posledním zápase nedopustila Klompenhouwer žádných překvapení a Belgičanku Le Bruijn porazila 30:13 na 28 náběhů.
Nedělní semifinálové zápasy měly jednoznačný průběh. Klompenhouwer nedala žádnou šanci Andree Hofman a zvítězila 30:8 na 20 náběhů ! A bohužel stejně jako Andree, tak se vůbec nevedlo ani Ireně. Ta vůbec nechytila úvod zápasu. Záhy prohrávala o více jak 10 bodů a ne a ne se chytit. Možná hrálo roli i menší uspokojení, možná chyběl takový ten zápasový tlak, očekávání. Karakasli neohrála vůbec špatný zápas a zvítězila v poměru 30:12 na 39 náběhů.
To, co se v semifinále stalo Ireně, si ve finálovém zápase vyzkoušela její přemožitelka Karakasli. Klompenhouwer nastoupila do finálového zápasu jako tajfun a do pauzy se šlo po pár minutách za stavu 15:0 na 5 náběhů. Naštěstí pro Turkyni Holanďanka po pauze přestala hrát a dostala vícero možností, jak se do zápasu alespoň trochu dostat. A to se jí povedlo. Therese dohrála zápas ve 25 náběhu. Mujde Karakasli měla na svém kontě 16 kvart, což odpovídalo jejímu generálnímu průměru turnaje.
Holandská hráčka Therese Klompenhouwer se tak posedmé v řadě stává evropskou šampionkou. Její dominance na starém kontinentu je ohromná. Avšak jak na turnaji pocítila, generace zejména mladých tureckých hráček se lepší a v budoucnu mohou být jejími velkými soupeřkami. My se však radujeme ze zisku bronzové medaile. Pro Irenu to je jistě velké zadostiučinění. Kulečníku věnuje veškerý volný čas a právě takovýto úspěch potřebovala k nabrání motivace do dalšího tréninku. Irena si s přehledem zajistila místo na říjnovém mistrovství světa ve španělské Valencii. Dějiště světového šampionátu má pro Irenu značnou symboliku. Právě ve Valencii totiž prvně hrála na mezinárodní scéně. Byl to v roce 2004 rovněž světový šampionát. Konkurence bude samozřejmě díky účasti zejména asijských hráček daleko vyšší. Ale co, třeba se také zadaří. Mimo to si Irena také zajistila místo na ženském tréninkovém kempu, který se uskuteční v červenci v lucemburském Dudelange. Šestici nejlepších evropských žen se bude věnovat Martin Horn.
Výsledky turnaje

« z 4 »

Další top zprávy

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Pohár Karla Lázničky

2.1.2024

V tradičním termínu 28.12. proběhl v herně BC Ponětovice 13. ročník kulečníkového turnaje Pohár Karla Lázničky.

Marek Faus pošesté vítězí v Bohumíně

10.12.2023

Čtyři ročníky čekal devětačtyřicetiletý Marek Faus na svůj další, v pořadí již šestý, triumf z tradičního Turnaje mistrů města Bohumína. Při příležitosti 19. ročníku turnaje, který se koná pravidelně v předvánočním čase a to od roku 2001, aktuální dvojnásobný evropský šampion v kádrech 47/2 a 71/2 porazil ve finále vítěze z roku 2018 Holanďana Michela van Silfhouta v poměru 4:2. Marek o svém celkovém vítězství rozhodl již po druhé disciplíně. Jak kádr 52/2, tak jednoband zahrál na 2 náběhy. Van Silfhout výhrou v trojbandu na 6 náběhů již pouze korigoval konečný stav.  

Jan Dvořáček podruhé mistrem ČR ve 5-pins

29.11.2023

Polovinu odehraných republikových šampionátů v disciplíně 5-pins vyhrál hráč ostravského klubu Jan Dvořáček. Při příležitosti čtvrtého ročníku porazil ve finále, hraném v jabloneckém klubu, jmenovce Václava Dvořáčka z Kladna v poměru 3:1 na sety. Stejné složení měl 2. republikový šampionát. V něm Honza otočil vývoj z 2:0 na konečných 2:3. Vývoj letošní ho finále byl odlišný. Vašek sice srovnal na 1:1. Koncovku třetího a čtvrtého setu lépe zvládnul Honza. Třetí místo obsadili obhájce titulu domácí Jan Hudák a kladenský Petr Markup.

Další zpravodajství

Radek Novák v Prostějově vyhrává 3. Velkou cenu sezóny

27.2.2024

V letošní sezoně se zúčastnil čtyř Velkých cen z pěti. Tři vyhrál, jednou obsadil třetí místo. A pokud nastoupí do poslední šesté Velké ceny, která je na programu o Velikonocích na Kladně, tak jej již nikdo nemůže připravit o v pořadí čtvrté po sobě jdoucí celkové vítězství v seriálu Velkých cen. V Prostějově porazil  v repríze finále letošní druhé Velké ceny Radek Novák Vladimíra Starečka z Havířova v poměru 33:35 na 33 náběhů. Třetí místo obsadil na turnaji skvěle hrající Jiří Přeček společně s Pavlem Starečkem.

Mezinárodní školení rozhodčích ve 5-pins

19.2.2024

V sobotu 17. února se v Praze na Žižkově uskutečnilo mezinárodní školení rozhodčích v disciplíně 5-pins. Účastnilo se celkem 11 rozhodčích z pěti federací evropské billiardové federace CEB. Školitelem nebyl nikdo jiný než Ital Luca Marzio Garavaglia. Mistr své země v této disciplíně, učitel mnoha evropských hráčů a také bývalý člen vedení CEB. 

Sedmnáctý titul pro Fause v kádru 47/2

19.2.2024

Brzy padesátiletý Marek Faus obhájil republikový titul v disciplíně kádr 47/2. V této disciplíně triumfoval již posedmnácté, celkem se jedná o jeho dvaašedesátý titul v dospělé kategorii na velkém stole. Na zisk tohoto titulu se ale pořádně nadřel. Ve finále čelil svému vrstevníkovi a taktéž brněnskému rodákovi Martinu Boháčovi. Faus šel do finále povzbuzen semifinálovým výkonem na 3 náběhy. Finálovým zápasem se ale protrápil. Boháč v zápase po 14. náběhu vedl již 70:151. Do vítězného konce ale zápas nedotáhl. V nervózním závěru byl potrestán za svou chybu, kdy mu při massé nedojela koule. Faus nabídnutou šanci využil, dohrál 64 body a zvítězil 200:180 na 19 náběhů. 

Marek Faus mistrem ČR v kádru 71/2 s GP 29,63

5.2.2024

Devatenáctý republikový titul v disciplíně kádr 71/2 přidal o uplynulém víkendu do své sbírky Marek Faus reprezentující SK Billard Centrum Praha. Ve finále 31. ročníku porazil hráče BC Vítkov Prague Adama Kozáka jasně 175:19 na 3 náběhy. Úřadujícímu mistru Evropy v obou kádrových disciplínách se finálový den v Ústí nad Labem povedl. V semifinále se postaral o nejlepší výkony celého turnaje. Martina Vedrala porazil na 2 náběhy, zápas dohrál sérií 173. 

Ivo Gazdoš vítězí v Ostravě s GP 1,271

29.1.2024

Parádní výkony předvedl zanedlouho jednašedesátiletý Ivo Gazdoš v nedělním dnu 4. Velké ceny v trojbandu na závodním stole, která se o uplynulém víkendu odehrála v jeho mateřském klubu BC Ostrava. Ivo postupně ve čtvrtfinále porazil Přečka na 19 náběhů. V semifinále největšího rivala Nováka na 24 náběhů a v repríze finále 1. Velké ceny v Havířově Ivo otočil díky sérii 12 zápas s Marcelem Dirnem ze stavu 21:28 na konečných 35:32 na 20. Ve vyřazovací části zahrál potřebných sto bodů na 63 náběhů, což se rovná průměru 1,587. V součtu se sobotní kvalifikací a hlavní soutěží Ivoš turnaj zakončil s GP 1,271! Jeden z jeho nejlepších turnajů vůbec.

Marek Faus získává 60. titul na velkém stole

7.1.2024

Třináctý mistrovský titul v disciplíně jednoband, celkově již šedesátý v pěti různých disciplínách na velkém stole v dospělé kategorii. To je highlight uplynulého víkendu v podání Marka Fause. Marek nenašel v průběhu 32. Mistrovství České republiky v jednobadu přemožitele. Ve finále porazil Milana Ráčka 88:71 na 25 náběhů. 3. místo obsadili Marián Kubiš a Vladimír Hambálek.

OBL | Novoroční turnaj

3.1.2024

Na přelomu roku – konkrétně 29.12.2023 – se konal již 12. ročník „Novoročního turnaje“ v Čermné nad Orlicí v disciplíně trojband.

Pohár Karla Lázničky

2.1.2024

V tradičním termínu 28.12. proběhl v herně BC Ponětovice 13. ročník kulečníkového turnaje Pohár Karla Lázničky.

Marek Faus pošesté vítězí v Bohumíně

10.12.2023

Čtyři ročníky čekal devětačtyřicetiletý Marek Faus na svůj další, v pořadí již šestý, triumf z tradičního Turnaje mistrů města Bohumína. Při příležitosti 19. ročníku turnaje, který se koná pravidelně v předvánočním čase a to od roku 2001, aktuální dvojnásobný evropský šampion v kádrech 47/2 a 71/2 porazil ve finále vítěze z roku 2018 Holanďana Michela van Silfhouta v poměru 4:2. Marek o svém celkovém vítězství rozhodl již po druhé disciplíně. Jak kádr 52/2, tak jednoband zahrál na 2 náběhy. Van Silfhout výhrou v trojbandu na 6 náběhů již pouze korigoval konečný stav.  

Pohár Karla Lázničky 

7.12.2023

Dne 28. 12. 2023 se v ponětovickém klubu uskuteční již 13. ročník o Pohár Karla Lázničky za účasti kulturních a sportovních osobností z celé ČR.

Novinky z ostatních sekcí